Атанас Русев от организацията съобщи пред БНР, че 18 души са били глобени, или по думите му рекетирани с по 100 лева, а седмица след това хора от общината, придружени от полицаи са съставили множество актове на стойност от 200 до 1000 лв. на пребиваващи в частните терени зад плажа.

От „Да спасим Корал“ смятат, че местната наредба, по която общината събира тези такси, е в разрез с основния закон, който не забранява свободното къмпингуване.

От своя страна кметът на Царево Георги Лапчев определи разказа на Русев като спекулативен и обясни, че общината не просто си е измислила наредба, а се опитва да създава ред, защото къмпингуващите се намират в частен имот, за който фирмата-собственик е заявила в декларация, че няма да използва. Заради това фирмата е била освободена от такса „Смет“, която касае депонирането на отпадъци.

"Факт е, че този имот генерира голямо количество отпадъци и на кантара в регионалното депо в Созопол излиза сметка, която се заплаща от местните хора, а това не е резонно и честно спрямо местните хора", категоричен беше градоначалникът, който заяви, че това се случва само на „Корал“ и никъде другаде няма такъв прецедент.

По думите му навсякъде в държавата туристите плащат туристическа такса.

"Ако те отидат в Борисовата градина и опънат своята палатка или кемпер, едва ли кметът Фандъкова ще има даде подобен толеранс. Как тези хора реално са водоснабдени и електрифицирани? Кой ги допуска там? Самоуправство ли има там, на територия, на която собственикът е заявил, че не желае това да се случва? Колко е диво къмпингуване, което трае три месеца и има ток и вода? На мен не ми звучи диво", каза още Лапчев.

Той беше категоричен, че от общината искат тези хора да идват на почивка и не са техни врагове.

Община Царево има най-голям опит в къмпингите по цялото Черноморие, една пета от морската граница на държавата е в рамките на община Царево, това са 42 км море, посочи още кметът и допълни, че е срамота, защото таксата, която общината иска от къмпингуващите, възлиза на 1,12 лв. на ден, а това е по-малко от едно кафе.

Ще има регулярни проверки не само на „Корал“, те се правят по цялото крайбрежие, предупреди Лапчев, като подчерта, че няма кампания.