Ще разчитаме на вътрешния туризъм, както и на туристи от балканските страни. Това прогнозира пред журналисти в Пампорово днес министърът на туризма Мариана Николова относно започналия ски сезон в зимните ни курорти. Министър Николова посети Пампорово, проверявайки лично доколко се спазват противоепидемичните мерки и условия в курортите.

Около 30 процента са резервациите за ски сезона досега, като са отменени резервациите от Великобритания, според данни на министъра на туризма. Ако осигурим необходимото спокойствие на туристите, те ще дойдат в планината, защото тя дава закаляването, от което всички ние се нуждаем, допълни Мариана Николова.

При първоначалната проверка на хотели в Пампорово, министър Николова заяви, че се спазват всички изисквания, разписани от здравните власти и Министерството на туризма. Най-важното е да пазим здравето и живота на туристите, така че те да са спокойни, когато идват в нашите места за настаняване, искам да имаме ски сезон, но той да бъде безопасен, посочи министърът. По нейна оценка туристическият бранш най-много пострада от последиците и ограниченията по време на пандемията. Според министър Николова браншът ще се възстановява минимум 2 години.

През този зимен сезон няма да се разчита на чуждестранните туристи от Великобритания, според министър Николова, а на български и балкански клиенти, които могат да стигнат до курортите с индивидуален транспорт. Ски курортите ни имат резервации от сръбски, гръцки, турски и македонски туристи. Ако всичко е спокойно и под контрол, считам, че ще имаме посещения от нашите съседни страни, смята Мариана Николова.

По нейна оценка около 80 процента от бранша е спасен от фалити, благодарение на приетите мерки за подпомагане.

В отговор на въпрос за мерките за подпомагане на туристическия бизнес, министърът заяви, че са предвидени около 156 млн. лв. като допълнителна мярка в Министерството на икономиката.

Помощите в сектор туризъм са над 56 млн. лв., като се обсъждат и допълнителни мерки, които ще се приемат в зависимост от развитие на епидемичната ситуация. Мярката 60/40, която за нашия бранш е 80/20, все повече се ползва от туристически бизнес, според министър Николова. Според нея оптимистичните прогнози за зимния сезон са свързани с ваксината, чиято доставка се очаква в края на декември.