Това лято ни предостави категорични доказателства, че климатът ни се променя драматично - от бурите в Гърция до горските пожари в Португалия. Но не само сезонът в средата на годината е все по-засегнат от извънредните климатични условия - това се случва и със зимния сезон.

Миналата година по това време съобщихме, че La Sambuy, курорт, разположен в малкото френско градче Фаверже, ще бъде окончателно затворен поради липса на сняг, а сега, в условията на все по-намаляващ прозорец с добри условия за ски, друг курорт също обяви своето закриване.

Алпе дю Гранд Сере, група от шест малки села, разположени на 1368 м надморска височина, е открит като курорт за зимни спортове преди 85 години и е вторият най-стар в региона Изер. Въпреки това Каролин Соурат, председател на местната власт, съобщи, че съветниците са гласували да не го отварят отново тази зима, което е "злополучно заключение", според Guardian.

Причината? Липса на пари и на сняг. Докато някои по-големи курорти се справиха с намаляването на снежния сезон, като се утвърдиха като целогодишни дестинации, местната власт в Алпе дю Гран Сере заяви, че липсата на финансиране им пречи да направят същото.

От 2021 г. насам са похарчени почти 3 милиона евро, за да се насърчат посетителите през летните месеци с пешеходни и велосипедни пътеки, но това финансиране вече е изчерпано. Освен това през последните четири десетилетия се наблюдава по-дългосрочна липса на инвестиции в инфраструктурата на курорта, което едва ли е помогнало на ситуацията.

Grand Puy, курорт на подобна надморска височина, сгушен в Алпите, също обяви затварянето си и макар че закриването на пистите в повече курорти изглежда неизбежно (180 френски курорта са направили това от 70-те години на миналия век насам), това не прави новината по-лека за местните общности.

"Опустошени сме и шокирани. Това е жестоко решение, което идва два месеца преди да отворим", казва Лоран Венсан пред телевизия France 3. Смята се, че в близкото село Ла Морт ще бъдат засегнати 200 работни места и поминъкът на 150 души.

"Оставени сме напълно на произвола на съдбата. Все още имаме да плащаме заеми, тъй като сме тук едва от четири години. Кой ще ги плати? Животът ни е съсипан. Това ще се случи с нас", казва Фредерик Лоранс, собственик на магазин за хранителни стоки в Ла Морт.