Италия съобщи днес, че премахва 5-дневната задължителна карантина, налагана досега на пътниците, пристигащи от страни членки на ЕС - както заяви Рим, с цел да възстанови туристическия сектор, предаде Франс прес.

"Здравният министър Роберто Сперанца подписа нареждане, предвиждащо пристигащите от страните в ЕС, Шенгенската зона, Великобритания и Израел да влизат в страната с отрицателен тест за коронавирус, което премахва действащата в момента система с мини карантина", се казва в комюнике на министерството.

Мярката ще влезе в сила в неделя.

Открийте своята мечтана почивка в Италия >>>

Италия много разчита на туристите от чужбина, за да възстанови икономиката си - туристическият сектор осигурява близо 13 на сто от БВП на страната.

Полуостровът пострада по-специално от коронавирусната пандемия, предизвикала през 2020 г. най-тежката рецесия от следвоенния период насам, и търси начин да се съвземе възможно най-бързо, гарантирайки на туристите от чужбина прости и ясни правила за влизане в страната.

В тази връзка здравният министър обяви също, че се отварят нови летища за полети "без ковид", пристигащи от повече държави.

Досега тази система от полети "без ковид", предвиждаща по един отрицателен тест при заминаване и при пристигане, се прилагаше между САЩ и летищата в Рим и Милано. Занапред тя ще действа също за летищата на Венеция и Неапол, обхващайки също така Канада, Япония и Обединените арабски емирства.

Според същия източник се запазват обаче рестрикциите, засягащи пътниците, пристигащи от Бразилия - забранява им се влизането в Италия, освен в строго определени и малко на брой случаи.