Гърция планира от следващата седмица да отмени някои от ограниченията за пътуване за пътници от Европейския съюз и още пет страни, но само в случай, че пътниците са ваксинирани или са с негативен тест за КОВИД-19, съобщи днес високопоставен правителствен представител, цитиран от Ройтерс и БТА.

Миналата седмица гръцките власти отмениха нареждането за едноседмична карантина за израелските туристи, които са били ваксинирани или са с негативен тест за КОВИД-19.

Страната, която се възстановява от финансова криза, продължила десет години, обяви, че от средата на 14 май ще отвори туристическия си сектор и почивката в Гърция ще е отново възможна. Преди това ще има поетапно облекчаване на ограниченията, наложени заради пандемията.

Гражданите на страни от ЕС, САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и Обединените арабски емирства ще могат да пътуват за Гърция през летищата в Атина и Солун, както и през летищата на няколко острова, сред които Родос, Кос, Миконос, Санторини, Корфу. Туристите ще може да преминават и през два сухопътни гранични пункта.

Пътниците от тези страни няма да бъдат карантинирани, ако покажат документ за поставени две дози от ваксина срещу КОВИД-19 или представят негативен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането в страната, посочи представител на правителството, като добави, че за туристите ще важат местните ограничения заради коронавируса.

В момента всички пътници, пристигащи в Гърция, трябва да представят негативен тест и да се изолират в задължителна карантина за 7 дни, независимо от резултата от теста.

Новината е добра за много туристи, но не и за британците, на които все още им е забранено да пътуват в чужбина. Като най-ранна възможна дата за възобновяване на международния туризъм от Обединеното кралство се сочи 17 май.