Археолози откриха два изгубени града в Узбекистан, които са процъфтявали по легендарния търговски Път на коприната от VI до XI в. от н.е., предаде Ройтерс, цитирана от БТА. По-големият от тях е бил център на металургията, а другият е отразявал ранното ислямско влияние.

Учените успяват да направят откритието чрез лазерна технология за дистанционно наблюдение.

Укрепените високопланински градове са разположени на 5 км един от друг и на около 2000/2200 метра надморска височина. Те са сред най-големите, известни от планинските участъци по Пътя на коприната. В миналото това е било обширната мрежа от сухоземни търговски пътища, свързващи Европа и Близкия изток с Източна Азия.

"Тези градове са напълно непознати", казва археологът Майкъл Фракети от Вашингтонския университет, водещ автор на изследването.

По-голямото от двете селища, наречено Тугунбулак (Tugunbulak), е обхващало около 120 хектара, а населението му вероятно е наброявало десетки хиляди души, твърдят изследователите. Това е бил един от най-големите градове за времето си в региона на Централна Азия. Съществувал е от около 550 г. до 1000 г.

Другият град, Ташбулак (Tashbulak), е бил само една десета от размера на съседния, с население може би хиляди души, твърдят изследователите, и е съществувал от около 730-750 г. до 1030-1050 г.

Основани в Ранното средновековие в днешен Югоизточен Узбекистан, градовете са изоставени и забравени. Археолозите се натъкват на първите следи от тях, докато претърсват пресечена планинска местност. Разкрити са следи от многобройни структури, площади, укрепления, пътища, жилища и други градски елементи. При предварителните разкопки в Тугунбулак са открити останки от пещи. Те показват, че е имало металурзи, които може би са преработвали богатите местни залежи на желязна руда в стомана. През IX и X в. регионът е бил известен с производството на стомана.

Ташбулак няма индустриалния мащаб на Тугунбулак, но се отличава с интересна културна забележителност - голямо гробище, което отразява ранното разпространение на исляма в региона. Неговите 400 гроба на мъже, жени и деца включват някои от най-старите мюсюлмански погребения, документирани в региона.

Ислямът възниква на Арабския полуостров през VII в. и се разпространява бързо през следващите векове. Пътят на коприната дава възможност за икономически, културен, религиозен и политически обмен между Изтока и Запада, тъй като керваните, които преминават по него, пренасят не само множество продукти, но и хора и идеи. Пътят свързва космополитните китайски градове като Сиан с дестинации като византийската столица Константинопол и изтънчения ислямски метрополис Багдад.

Изследването е публикувано в списание Nature.