Тази година се очаква международните пътувания да се върнат до най-високите си нива от 2019 г. насам и дори да ги надхвърлят  - и макар това да е чудесна новина за туристическата индустрия като цяло, много градове, атракции и цели региони страдат от свръхтуризма.

Опасността от увреждане на исторически обекти, неконтролируемото поведение на туристите и проблемът с пренаселеността са често срещани последици от свръхтуризма. Ето защо все повече популярни туристически дестинации въвеждат туристически данък с надеждата да контролират броя на посетителите и да подобрят местната инфраструктура, за да могат по-добре да се справят с по-големия брой посетители.

Снимка: iStock by Getty Images

Много държави и градове въведоха туристически данък през 2023 г., а много други ще въведат такъв през 2024 г. Туристическите данъци не са нещо ново - вероятно и преди сте плащали такъв данък, свързан с цената на самолетния билет или с таксите, които плащате в хотела.

Въпреки това повече дестинации от всякога създават тази такса за туристите, а на много места са увеличени разходите за съществуващите такива. Предлагаме ви пълен списък на всички дестинации, които ще начисляват туристическа такса през 2024 г., включително всички наскоро въведени и предстоящи туристически такси, за които трябва да знаете.

Австрия

Австрия начислява на посетителите данък за нощувка, който е различен в зависимост от провинцията. Във Виена или Залцбург може да платите 3,02% на човек в допълнение към хотелската сметка.

Белгия

Белгия, подобно на Австрия, има такса за нощувка. Някои хотели я включват в цената на стаята, а други я добавят отделно към сметката ви, затова я прочетете внимателно. Таксата в Брюксел се начислява на стая и варира в зависимост от размера и категорията на хотела, но обикновено е около 7,50 евро. В Антверпен също се таксува на стая.

Снимка: iStock by Getty Images

Бутан

Бутан винаги е бил известен с високите си туристически данъци и такси. През 2022 г. хималайското кралство утроява сумата, която начислява на посетителите като данък, до минимум 200 щатски долара на ден, но оттогава тази сума е намалена. През 2024 г. дневната такса за по-голямата част от посетителите е 100 долара и това трябва да продължи до 31 август 2027 г.

България

България също прилага такса за нощувка, но тя достига максимум само 1,50 евро.

Карибски острови

Източник: iStock by Getty Images

Следните карибски острови събират туристическа такса, която варира между 13 и 45 евро: Антигуа и Барбуда, Аруба, Бахамските острови, Барбадос, Бермудските острови, Бонайре, Британските Вирджински острови, Каймановите острови, Доминика, Доминиканската република, Гренада, Хаити, Ямайка, Монсерат, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Маартен, Сейнт Винсент и Гренадини, Тринидад и Тобаго и Американските Вирджински острови.

Данъкът обикновено е обвързан с цената на хотела или с таксата за заминаване.

Хърватия

Хърватия събира от своите посетители такса от 10 куни (1,33 евро) на нощувка само през пиковия сезон.

Чехия 

Чехия прилага такса само за тези, които пътуват до Прага. Тя не се прилага за лица под 18-годишна възраст и е по-малка от 1 евро на човек за нощувка.

Франция

Таксата за престой във Франция варира в зависимост от града и обикновено се добавя към сметката на хотела. Той варира от 0,20 до 4 евро на човек за нощувка. Париж вече обяви, че ще увеличи таксата с до 200% за тези, които отсядат в хотели, Airbnbs и къмпинги, но че планира да вложи средствата за подобряване на услугите и инфраструктурата на града.

Снимка: iStock by Getty Images

Германия

В някои градове, включително Франкфурт, Хамбург и Берлин, Германия налага на посетителите "данък култура" (kulturförderabgabe) и "данък легло" (bettensteuer), който обикновено е около пет процента от сметката в хотела.

Гърция

Нощувките в Гърция това лято ще бъдат облагани с т.нар. "климатичен данък". Таксата ще важи по време на туристическия сезон - от март до октомври, и ще е двойно по-висока от сегашната. Настаняването в хотел с една или две звезди ще се таксува с 1,5 евро на легло. Гостите на тризвездни комплекси ще плащат 3 евро на нощувка, а лукс от четири звезди ще ни струва 7 евро на нощ.

Унгария

Унгария таксува посетителите с четири процента от цената на стаята им, но само в Будапеща.

Исландия

Тази година Исландия въвежда туристическа такса, за да защити "девствената си природа", която ще струва от 4 до 7 евро на вечер. Това се случва, след като годишният брой на туристите достигна приблизително 2,3 милиона годишно.

Индонезия

В Индонезия единствената дестинация, в която се събира туристическа такса, е Бали, като през февруари тази година таксата ще бъде увеличена на 10 долара, но това е еднократна входна такса, а не данък за нощувка. Тя отива за опазване на "околната среда и културата" на острова.

Снимка: iStock by Getty Images

Италия

Подобно на Франция, туристическият данък в Италия варира в зависимост от местоположението ви. Таксата в Рим обикновено е между 3 и 7 евро на вечер, но в някои по-малки италиански градове тя е по-висока. Венеция обяви през септември миналата година, че нейният туристически данък - такса от 5 евро, която ще се прилага в различни дни по време на пиковия сезон, ще започне да се прилага от 25 април. Тя обаче се изисква само от еднодневни туристи, а не от онези, които остават да пренощуват.

Япония

В Япония се плаща данък при заминаване в размер на около 1000 йени (8 евро).

Малайзия

В Малайзия има фиксиран данък, който се прилага за всяка нощувка и е в размер на около 4 евро на вечер.

Нова Зеландия

Данъкът в Нова Зеландия е под формата на международна такса за опазване на природата и туризъм в размер на около 21 евро, която трябва да се плати при пристигане, но това не се отнася за гражданите на Австралия.

Нидерландия

През 2024 г. Амстердам ще увеличи таксата си с 12,5%, от цената на хотелската стая, а пътниците на круизни кораби ще плащат 11 евро на човек, вместо досегашните 8 евро. Посочените цени превръщат наложения от Нидерландия налог в най-високия туристически данък в Европейския съюз.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Португалия

Португалия има нисък туристически данък в размер на 2 евро, на който се подлагат всички лица над 13 г. Той се начислява само за първите седем нощувки от посещението ви и се прилага в 13 португалски общини, включително Фаро, Лисабон и Порто. Олхао стана последната област, която започна да събира тази такса между април и октомври. Извън този период тя се намалява на 1 евро и е ограничена до пет нощувки през цялата година. Парите отиват за минимизиране на въздействието на туризма 

Словения

Словения също определя своя данък в зависимост от местоположението и рейтинга на хотела. В по-големите градове и курорти, като Любляна и Блед, таксата е по-висока, но все пак е само около 3 евро на нощувка.

Испания

Испания прилага своя данък за устойчив туризъм върху ваканционните места за настаняване на Балеарските острови за всеки посетител над 16-годишна възраст. В разгара на сезона туристите могат да бъдат таксувани с до 4 евро на вечер.

Градските власти на Барселона обявиха, че планират да увеличат туристическия данък в града през следващите две години - на 1 април 2024 г. таксата трябва да нарасне до 3,25 евро. Съветът заяви, че парите ще отидат за подобряване на инфраструктурата и услугите. Това е в допълнение към регионалния каталунски данък.

Валенсия също така обяви, че ще въведе туристически данък за всички посетители, отседнали в места за настаняване в региона, който ще бъде от 0,50 до 2 евро на вечер. Той вероятно ще влезе в сила през март.

Снимка: iStock by Getty Images

Швейцария

Данъкът в Швейцария варира в зависимост от местоположението, но цената на човек за нощувка е около 2,20 евро. Обикновено той се посочва като отделна сума в сметката за настаняване.

Тайланд

Тайланд въведе туристически данък към цената на полетите през април 2022 г., подобно на Бали в стремеж да се отдалечи от репутацията си на "евтина" дестинация за почивка. Таксата за всички чуждестранни посетители е в размер на 300 бата (7, 74 евро)

САЩ

В САЩ има "данък върху заетостта", който се прилага в по-голямата част от страната за пътници, наемащи места за настаняване като хотели и мотели. Най-висок е този в Хюстън, където се начисляват допълнителни 17% от сметката за хотел.

На Хавайските острови може да се въведе "такса за зелени площи" - първоначално определена на 50 долара, но впоследствие намалена на 25 долара - която ще се прилага за всеки турист над 15-годишна възраст. Тя предстои да бъде гласувана от законодателите, и ако бъде одобрена, ще бъде въведена през 2025 г.

Европейският съюз

И накрая, Европейският съюз планира да въведе туристическа виза, която трябва да започне да действа през 2024 г. Заявлението за виза на стойност 7 евро ще трябва да бъде попълнено от всички посетители на възраст между 18 и 70 години, които не са граждани на Шенгенското пространство, включително британци и американци.