"Движи се, дишай и споделяй" е мотото на летния сезон в Пампорово, който ще бъде открит на 3 юли, съобщиха от "Пампорово" АД.

Новата лятна програма на курорта цели да накара повече хора да се движат, спортуват и да са на чист въздух в планината, като основна превенция срещу всякакви вируси, допълват от дружеството.

В деня на откриването на ваканционния сезон ще работи безплатно парк "Язовира", който отвори врати миналото лято и се превърна в основна лятна атракция в курорта. Паркът е разширен и обновен, включва нови атракции и обособени зони. Въжена градина, скокове върху въздушна възглавница, "маунтин" фитнес, плажна и хамак зона за релакс, йога кът, спортен риболов, трасе за планинско бягане и колоездене, детски кът с малък алпийски тролей са част от предложенията в "Парк Язовира".

На 4 юли ще се организира планински преход до вр. Мургавец. Маршрутът е включен в лятната програма в Пампорово, която ще предлага график с ежеседмични спортни активности и занимания.

Феноменът отрицателна йонизация е акцент в лятната програма в Пампорово. Родопите е единствената планина в България и една от малкото в света с толкова високо ниво на отрицателна йонизация, която оказва изключително благоприятно въздействие върху човешкото тяло и здраве, като същевременно убива и голяма част от вирусите и бактериите, обясняват от "Пампорово" АД. Планинският курорт залага в лятната си програма именно на това да провокира туристите и ваканционните групи да се движат, спортуват и бъдат активни на открито сред природата.

Пешеходни преходи до вр. Мургавец, Орфееви скали, вр. Снежанка, Смолянски езера, Каньона на Водопадите, Роженската Обсерватория и др., са част от летните предложеният в Пампорово. Наред с пешеходните турове и преходи, Туристическият център в Пампорово ще организира за посетителите и богат избор от екскурзии и забавления.

За всички колоездачи и през този сезон врати ще отвори "Велопарк Пампорово" - най-големия специализиран парк за планинско колоездене в България и на Балканите. Трасетата във Велопарка са подходящи както за напреднали, така и за начинаещи байкъри.

В началото на юли ще бъдат отворени и повечето от големите хотели в Пампорово, информират от дружеството.