Изискването за представяне на негативен PCR-тест за пристигащите в България от Турция, която е включена в "червената зона" на държавите с най-висок ръст на COVID-19, се оказа златна мина за здравните учреждения в граничния град Одрин.

Главният лекар на една от лицензираните от страна на турското здравно министерство болници за PCR тестове в Одрин доктор Бюлент Хамза заяви пред БТА, че след 20 януари има засилен поток при тях от български граждани, които идват за извършване на тестове.

Напливът се дължи на факта, че цената на PCR теста в Одрин е в пъти по-евтина от тази в България, обясняват в Одрин.

В Турция един PCR-тест за чужбина струва 170 турски лири (около 22 лева), а в България е приблизително 90 лева, които се равняват на около 700 турски лири.

Освен в града тестове се правят и на ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево, откъдето минава основният поток от и за България.

В лицензираните за издаване на PCR-тестове болници резултатът се получава в рамките на няколко часа. Български туристи, цитирани от одринските медии, споделят, че са доволни както от точността, така и от обслужването в одинските болници.

От Одринската търговска палата очакват, че със затоплянето на времето през идните седмици, ще се активизират и пътуванията на българските граждани в Одрин за пазар.

Турски туристи, които посещават България, същевременно се оплакаха, че изискването за представяне на негативен PCR тест от българските власти оскъпява пътуването им, особено на семействата.

"Със съпругата възнамерявахме да прекараме зимната ваканция с двете деца в България, да се видим с роднините, да отидем на ски. И аз, и съпругата ми сме ваксинирани с бустерна доза. Оказа се обаче, че ще ни искат и негативен PCR тест, което ще ни струва много скъпо. Поради това се отказахме да пътуваме в България. Ще отидем на Карталкая (зимен курорт, недалеч от Истанбул), където ще ни излезе по-евтино", споделя Мехмет Суджу от Коджаели.

От туристическите фирми информираха за голям брой отменени резервации на турски туристи за България, специално в периода 22 януари-4 февруари, когато е зимната ваканция на учениците, заради изискването за PCR тестовете.

"В предишни години турците масово посещаваха зимните ски курорти Пампорово, Банско, Боровец и пълнеха хотелите, но през този сезон ще останат празни", коментира представител на Съюза на турските туристически агенции