През последните години все повече българи откриват Турция като дестинация за ски ваканция.

В представите на повечето хора страната е дестинация за летни морски почивки или за културен туризъм, но високите части на някои от планините ѝ са дом за няколко отлични ски курорти.

Ако искате да смените посоката за зимни спортове, вижте кои са най-добрите зимни курорти в Турция. 

Улуда

Улуда (на турски се изписва Uludağ) се намира само на 10 км от град Бурса и на по-малко от 200 км от Истанбул. Това е най-големият ски курорт в Турция, който през последните години преди пандемията беше и гореща точка за новогодишни партита със световни диджеи.

Пистите на Улуда са около 28 км, има 24 лифта, а условията позволяват да се практикуват ски, сноуборд и сноубайкинг. В курорта има и ледена пързалка за почитателите на кънките.

Ерджиес

Най-голямата реклама на Ерджиес е 4000-метровата едноименна планина, в която се намира

Снимка: iStock by Getty Images

Със своите близо 4000 м височина връх Ерджиес в едноименната планина е най-добрата реклама за ски курорт Ерджиес. Курортът има 34 писти с обща дължина над 100 км, а лифтовете са 20. Пистите са в пълна гама от начинаещи до експерти, като именно спускането за напреднали е запазена марка на Ерджиес. Намира се в провинция Кайсери, на 28 км от едноименния град.

Карталкая

Карталкая е предпочитан заради близостта си до Истанбул

Снимка: iStock by Getty Images

Карталкая е мястото, на което много жители на Истанбул карат ски. Намира се сред борови гори на 250 км източно от Истанбул и на 40 км от град Болу. Курортът разполага с над 20 км писти, 18 лифта и много възможности за настаняване.

Саръкамъш

Саръкамъш се намира в източната част на Турция, близо до едноименния град. Ски курортът има пет писти, поръбени с борове от двете страни, като най-дългата е 12 км. В самия курорт има малко хотели, повечето хора отсядат в град Саръкамъш. Емблематична атракция за региона е разходката с шейна, теглена от коне.

Паландьокен

Ски в Паландьокен

Снимка: iStock by Getty Images

Първите два курорта са предпочитани от жителите на Истанбул предимно заради близостта им до Града на Босфора. Паландьокен се намира доста далеч, в източната провинция Ерзурум, и е подходящ за скиори, които търсят по-предизвикателни писти.

Паландьокен е изграден за Зимната Универсиада през 2011 г. и има 55 писти с обща дължина 71 км, включително и две от най-дългите в цяла Турция, подходящи за слалом.

Картепе

Ски курорт Картепе в Турция

Снимка: iStock by Getty Images

Картепе се намира само на 100 км от Истанбул и често е посещаван за еднодневно каране, макар в района да има много места за настаняване. Картепе е с нови съоръжения, има четири лифта и десетина писти, които са подходящи за начинаещи и средно напреднали скиори.

Давраз

Може би малко неочаквано, но средиземноморската част на Турция също има ски курорти. Давраз се намира в едноименната планина и макар и по-малък като мащаби, предлага добро каране, при това на два часа път от Анталия. Разполага с 19 км писти и шест лифта. Нощувките в района са на много добри цени.