Около 2000 туристи са разгледали пещерата "Бисерна" от април досега, съобщиха от Дирекцията на Природния парк (ДПП) "Шуменско плато" и припомниха, че 29 и 30 юни са последните дни, в които може да бъде разгледана през пролетно-летния сезон.

Оттам отбелязаха, че през тази година се наблюдава засилен интерес при посещенията на пещерата от организирани групи туристи и ученици, като някои от посещенията са съчетани с походи и уроци за прилепите, подготвени от горски педагози.

Снимка: БТА

Все по-често туристическите агенции включват пещерата като задължителен елемент при обиколките из региона на Шумен. За пръв път "Бисерна" е посетена от туристи от Чехия, интерес към нея проявяват също руснаци, украинци и румънци, информираха още от ДПП "Шуменско плато" и припомниха, че пещерата ще бъде отворена за посещение отново през есента, като до нея се стига само по пешеходни маршрути, указани и с табели.

"Бисерна" - най-дългата и красива пещера в Природен парк "Шуменско плато" бе отворена от 6 април. 

Разходката в пещерата е около 800 метра в едната посока, температурата е около 10 градуса и затова е необходимо посетителите да имат топла дреха. Заради високата влажност и пещерните води се препоръчва туристите да са с подходящи затворени обувки.

"Бисерна" всяка година привлича хиляди хора, като много туроператори я включват в пакетите си и я популяризират. Близо 4000 туристи я разгледаха през 2023 г.

Пещера "Бисерна" е обитавана от 14 вида прилепи. Обичайно тя се отваря за посещения само през пролетта и есента, заради жизнения цикъл на прилепите, чието местообитание е пещерата. Тя е благоустроена по проект от Оперативната програма "Околна среда", а основната цел е ползването ѝ за научни цели и редът за достъп е съобразен с опазването на прилепите. Те са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие, припомниха на БТА от природния парк.

Снимка: БТА