Бисерна - най-дългата и красива пещера в Природния парк "Шуменско плато", ще бъде отворена за посещения от 10 април, съобщиха от дирекцията на парка.

Пещерата ще може да бъде посетена само след предварително записване, от сряда до неделя включително. Предвидено е в делничните дни часовете на влизане да са 10:00, 11:30 и 13:00 часа, а в празничните и почивните дни групи да се приемат и от 15:00 часа, уточнява БТА.

Маршрутът в Бисерна е около 800 метра в едната посока. Температурата в пещерата е около 10 градуса. Заради високата влажност и пещерните води се препоръчва туристите да са с подходящи затворени обувки.

Снимка: shumenskoplato.bg

Пещерата Бисерна е обитавана от 14 вида прилепи. Обичайно се отваря за посещения само през пролетта и есента, заради жизнения цикъл на прилепите, чието местообитание е пещерата. Тя е благоустроена по проект от Оперативната програма "Околна среда", а основната цел е ползването ѝ за научни цели и редът за достъп е съобразен с опазването на прилепите. До пещерата се стига по два пешеходни маршрута, по които са поставени табели - от парка "Кьошкове" и от разклона за Шуменската крепост, по пътя за вилата на общината, припомнят от природния парк.