Пещера Добростански бисер край Асеновград отваря врати по-рано тази година, а първите десетима посетители ще влязат безплатно.

Желаещите да посетят туристическия обект могат да го направят още на 1 май.

Пещерата ще работи от петък до вторник с непрекъснато работно време от 9:00 до 18:00 часа, а сряда и четвъртък ще са почивни дни. Изключение в почивните дни ще се прави, ако се събере група от над 15 души, тогава обектът ще отвори врати за посещение с предварителна заявка.

Цената за посещение е 5 лева (за деца, учащи и пенсионери - 4 лева). Беседата е 9 лева. 

Пещерата е достъпна и обезопасена. Може да се посещава от хора от всички възрасти, включително и деца.

Вътре в пещерата туристите могат да наблюдават интересни образувания и да научат любопитни факти от живота на обитателите й.

Преди да бъде пусната в експлоатация, пещерата ще бъде огледана и ще се извърши профилактика на осветлението. Ще се почисти пътеката, водеща до обекта и ще бъдат актуализирани информационните и указателните табели.

С цел спазване на противоепидемичните мерки по време на разглеждането на пещерата, в обекта ще се допуска влизане на не повече от 8-10 души едновременно.

Пещера Добростански бисер се намира на 5 км от асеновградското село Добростан. След селото се продължава с кола до хижа Марциганица. Пътеката от хижата до пещерата е маркирана и приятна за разходка, а от околностите на самото село Добростан се разкриват невероятни панорами.

Добростански бисер е пропастна пещера, като при входа ѝ има 15-метров отвес, по който посетителите слизат по стълба. Вътре в пещерата има сталагмити и сталактони, като някои от тях са обрасли с мъх и водорасли. Живее и малка колония прилепи.