По-близо до Пещера, отколкото до Батак, е пещерата „Снежанка”. Само на пръв поглед изглежда, че тя е дала и името на съседния до мъченическия град. Но тепърва ще разберете какво имаме предвид. Природното чудо пък е кръстено така главно заради белоснежната Вълшебна зала. Тя е с кристал, оформен от природата така, сякаш е фигурата на приказната принцеса. Открита е през 1961 г., и макар да се явява труднодостъпна, се смята за една от най-красивите в България заради причудливите ледникови форми. Интересна е и Музикалната зала.

Другата основна забележителност около близкия до Батак град Пещера е нейната крепост „Перистера”.

Вижте снимки >>

Именно трансформацията на това име на български е родило названието Пещера. Крепостта е забележителна с черквите – кули на хълма Света Петка. Калето заема цялото възвишение. Името му се превежда като „гълъб”. Макар и на 17 века, то е добре реставрирано. Било е резиденция на император Юстиниан Първи Велики. Мястото е стратегическо, защото през него едно време е минавал пътят от Филипополис – сега Пловдив, към Никополис ад Иструм, където вече сме ви водили – големия римски град до Гоце Делчев, откъдето пък се отваря друм към Бяло море.

В самия град могат да се видят и още забележителности като черквата „Свети Димитър” и втората най-стара часовникова кула в България. Тя е на 4 века и по-древна от нея е само кулата на Сахат Тепе в близкия Пловдив. Има и прекрасни градски сгради от миналия век като Къщата с часовника например. На 18 км от Пещера пък е основаният от цар Фердинанд през 1901 година, но почти неизвестен за повечето от нас планински курорт Св. Константин, където през зимата има създадени условия за ски с писти и влекове, а пролетно време има чудесни хотели и къщи за гости, от които човек да се наслади на природните красоти наоколо.