Пирамидата в столицата на Албания Тирана ще бъде най-големият мултифункционален център за млади хора, съсредоточен основно върху дигиталното образование, но също и върху изкуството и културата, предаде АТА.

Премиерът на Албания Еди Рама публикува снимки от работата по най-емблематичната сграда на града, която след трансформацията се предвижда да бъде посещавана от около 5 хиляди млади хора на ден, пише агенцията.

Рама, цитиран от АТА, каза, че пирамидата, която приема (нова) форма, замислена от известния холандски архитект Вини Маас, скоро ще се превърне в най-големия дигитален център на Балканите.

След завършването на проекта, който е финансиран от правителството, община Тирана и албанско-американския фонд за развитие, центърът ще има 18 зали, в които младите хора да учат по различни компютърни програми, и 14 други класни стаи, замислени за обучение сред природата.

Проектът предвижда пирамидата да бъде разделена на три зони, от които една част ще бъде за "TUMO" (нов вид образователна система, в която се пресичат технология и дизайн - бел. ред.) и часовете, които ще се провеждат вътре, а друга част ще бъде за бизнес системи и ИТ предприемачи, като там много от стартиращите компании ще имат практики и ще тестват продукти.

Иновация по отношение на пирамидата е рециклирането на целия материал, останал вътре в нея, който ще бъде използван за създаването на новата сграда, докато външната част, досега равна и хлъзгава, ще се превърне в стълби, които ще бъдат място за отдих за студентите, допълва АТА, цитирана от БТА.

Пирамидата е построена в периода от 1986 до 1988 г. и е била музей на комунистическия лидер Енвер Ходжа до 1991 г. Проектирана е във формата на разперените криле на орел, като символ на народа, но може да се види така само отвисоко. След 1991 г. се превръща в център за конференции и изложения. През 1999 г., по време на войната в Косово, пирамидата е използвана за база на НАТО.