Проливен дъжд в летен ден - това, което първоначално изглежда като досадна случка, се оказва огромен късмет за международен екип от археолози в Хатуша, Турция, пише швейцарският Нойе Цюрхер Цайтунг (НЦЦ). Благодарение на дъжда, от който се опитват да се скрият в една пещера, те откриват 3500-годишни йероглифи и получават изненадваща информация за живота на хетите, които са управлявали големи части от Западна Азия през второто хилядолетие пр.н.е.

Всъщност активни археологически проучвания във въпросния тунел, където са открити йероглифите, има от повече от век.

Той е наричан Йеркапъ (на турски: врата в земята) и се намира на най-високата точка на бившата столица на древното Хетско царство, разказва журналистката Лия Пескаторе пред швейцарското издание. Тунелът е лесно достъпен, но много тъмен - осветен е само от дневната светлина, която влиза от двата му края. В резултат на това надписите по стените остават скрити въпреки многото посетители. До онзи дъждовен ден в началото на август, който налага прекъсване на археологическите разкопки.

Щастлива случайност

Турският професор по археология Бюлент Генч, който е част от международния археологически екип, се възползва от възможността да снима в Йеркапъ. Светлината от мобилния му телефон се оказва достатъчна, за да разкрие червено-кафявите знаци.

Андреас Шахнер, който ръководи разкопките от 17 години, първоначално е скептичен, когато Генч му разказва за находката, и подозира, че йероглифите са дело на жители на селото. Вандализмът за съжаление е тъжна реалност в историческите обекти. Но когато вижда първата снимка, веднага му става ясно какво показва тя: анадолски йероглифи, пише НЦЦ.

"Напълно нова перспектива"

Веднага след това започва изследване на тунела. Учените откриват общо 250 йероглифа, които са били изрисувани върху каменните блокове с растителни багрила от корени преди около три и половина хилядолетия.

Графитите разкриват "напълно нова перспектива" за Хетското царство , показвайки, че - противно на досегашните предположения - много хети са можели да четат и пишат и че писането е било част от тяхното ежедневие, отбелязва по същата тема германският "Тагесшпигел". Тунелът предпазва от светлина и влага, така че йероглифите все още са лесно разпознаваеми дори след хиляди години. "Всичко това е невероятно", казва Шахнер пред германското издание.

По принцип анатолийските йероглифи се приемат за маловажни, тъй като се срещат само в отделни случаи върху печати или паметници. Новото откритие опровергава тази теза, е цитирана да казва Лия Пескаторе пред НЦЦ.

Предстои още много работа

Това, че знаците са изрисувани на обществено място, за разлика от клинописното писмо, което се е използвало главно за официални цели, свидетелства, че те изглежда са били достъпни за по-широк кръг от населението.

Йероглифите обаче едва ли крият и информация за историята на хетите, пише НЦЦ. Първоначалните оценки показват, че знаците със сигурност предават религиозно, но не и историческо съдържание. Те не са последователни надписи, а кратки записки, които вероятно са имена на хора и богове.

Пред швейцарския вестник ръководителят на международния екип Андрес Шахнер казва, че все пак археолозите са още в началния етап на работата си по това откритие. Предстои да бъде направен и триизмерен модел, който ще помогне да се анализират различните йероглифи във връзка един с друг и със заобикалящата ги среда. Предстои работа за археолозите не само в дъждовните дни.