Нов високоскоростен влак ще свързва Барселона и Малага през зимата, пише Euronews. Разстоянието ще се изминава за по-малко от 6 часа, сочи онлайн изданието. Въпросната линия е продължение на Барселона - Севила от частните железници Iryo.

Компанията е ниско-бюджетна и се опитва да се конкурира с Renfe и нейната по-луксозна линия AVE, която в момента има далеч по-добри маршрути. С по-добри цени на билетите и възможност за всекидневно пътуване, пътниците могат да направят посещение на двата града за един ден. Цената на билета също е разумна, ако се съди по другите линии. Барселона-Мадрид ще струва 24 евро през декември за една посока. За сравнение, същият билет от конкурентната AVE в момента струва 62 евро.

По-луксозната компания пътува за 6 часа и 45 минути, докато Iryo посочва, че пътуването ще е около 5 часа и 50 минути. Компанията Iryo се опитва да се конкурира с френската Ouigo и испанската Avlo, предлагайки евтини билети и бюджетни пътвувания. Авиацията също се намесва в цялото състезание, предлагаки полети за 42 евро от Ryanair. Самолетният билет включва ръчен багаж и такса от 6.60 евро за по-голяма чанта. Влаковете на Iryo включват малка чанта и куфар, докато големите куфари ще се таксуват с допълнителни 5 евро към билета.

Компанията започва да изпълнява пътуванията от Барселона до Малага от 15 декември всеки ден, пускайки два влака във всяка посока. Влаковете тръгват от Барселона в 11 часа и 50 минути на обяд и имат спирки в Зарагоса, Мадрид и Кордоба по пътя. Влакът от Малага тръгва в 11 часа и 35 минути. Билети за 2025 г. вече са пуснати в продажба онлайн, за да позволят на туристите да планират своята почивка през следващия сезон.