Красотата ще спаси света, е казал Достоевски, но не е подозирал, че всички възможни подобрения върху лицето на човек, могат да се превърнат в напаст за граничните служби. Процедури като ботокс, филъри и най-различни други елементи в модерната козметична хирургия, могат да се окажат особен проблем за пътуващите в Европа и света, пише Euronews. Една година по-рано, TikTok инфлуенсърката Джоан Профит разказва за своето задържане в Турция, докато преминава през 6 различни летища.

Дамата е прекарала по един час на всяко едно от посочените, защото охраната на летището не могла да установи нейната самоличност. Паспортът на Джоана е бил валиден за следващите 10 години, но след като преминава през серия манипулации на лицето, добавяйки козметични филъри, властите установили, че има много сериозно разминаване между снимката в паспорта и нейната настояща визия.

Друг проблем е, че след направената паспортна снимка, Джоана добавя импланти в гърдите, променя усмивката си, брадичката си, поставя филъри в устните, коригира носа си и поставя инжекции за премахване на мазнините от лицето си. Косата ѝ също не е била пощадена - дамата се боядисва с платинено рус цвят, докато оригиналната ѝ коса е доста по-различен нюанс.

Това не е първият и няма да бъде последният случай, в който пътуващ инфлуенсър тества нервите на гранична полиция, както и на местните власти. Летището в Манчестър също посочва, че има много проблеми с пластичната хирургия и понякога се налага да прави по-обстойни проверки на лица, преминали пълния набор от терапии. Разкритието на инфлуенсърката накара и много други дами да се възмутят на случващото се, но нито една от тях не посочва, че е променила изцяло външния си вид и не е решила да обнови документите си.

Турските имиграционни служби разполагат с камери с изкуствен интелект, които улавят и най-малката промяна в лицето на даден турист, следвайки основните законови разпоредби, същите са задължени да направят една много обстойна проверка. Куриозното в случая е, че Турция е популярна дестинация именно за пациенти, търсещи най-различни евтини варианти на козметичната хирургия.

Ситуацията няма да стане по-лека и в бъдеще, когато повечето паспорти ще използват биометрични данни. По информация на Travel Republic, софтуера може да изпита затруднения с разпознаването на пътуващите и това да доведе до забавяне на пътуването или изпускане на полета.

По данни на Fortune Business Insights, пластичните корекции ще достигнат 6.3% от паарния дял в Европа, което подсказва, че много от подложилите се ще трябва да актуализират своята паспортна снимка. Софтуерите нямат проблем с нова прическа или пускане на брада, но не се справят с корекциите по лицето, направени с помощта на хирург. Ако един пациент се е подложил на такава процедура в друга държава, например в Турция, може да поиска от своя хирург да напише медицинска бележка, с която да посочва настъпилите промени.