Плаж "Харманите" в Созопол посреща туристи изцяло преобразен това лято. Ивицата посреща летовниците с високия международен приз син флаг, съобщиха от управата на плажа.

За първи път този сезон плаж "Харманите" предлага на туристите и нощно осветление. Мощни лампи са монтирани по цялото протежение на ивицата и ярко я осветяват през нощта.

На ивицата е осигурена медицинска служба, както и свободна безплатна зона на пясъка, която е 50 процента.

Плажът е с изцяло нова визия. Крайбрежната алея е разчистена и от нея са премахнати всички будки и павилиони, които години наред създаваха недобро впечатление.

"Изградихме отводнителни шахти съвместно с общинските власти в Созопол и окончателно решихме този важен проблем. Последните наводнения тази пролет нанесоха сериозни щети и отнесоха пясъка, но благодарение на всички усилия и подкрепата на общината, ивицата е възстановена напълно. Доволни сме от свършената работа и доказахме, че "Харманите" има място в списъка с най-добрите ивици. Отличието "Син флаг", което плажът получи, е голямо признание за нас, защото изключително активно прилагаме високите изисквания на Международната фондация за екологично образование", заявиха от управата на ивицата.

Сертифицирането по програмата син флаг дава шанс всички плажове да сверят политиката си на управление със световните стандарти. Критериите, които се изпълняват, са свързани с качеството на морската вода, екологичната информация и екологично образование. По време на проверките специална комисия от експерти е установила, че са покрити всички 32 международни критерия за чистота, услуги, удобство и безопасност на летовниците.

Плаж "Харманите" посреща гости и туристи този сезон с нови модерни заведения. Всички те са дневен тип и по ивицата няма дискотеки.