Има места в България, които не може да пропуснете, защото енергията, с която зареждат, е неустима. Вкопан в древни пещери, Аладжа манастир е един от тях.

Най-известният средновековен скален манастир по Българското Черноморие е бил обитаван от монаси-отшелници през XIII – XIV век. Предисторията му обаче е далеч по-древна.

Вижте снимки>>

Скалната обител се намира на 14 км северно от Варна в широколистната гора и редките дървесни видове на природен парк „Златни пясъци”.

От Сърматско море до християнската обител

Няма достоверни исторически данни кога е възникнал, но е известно, че през Х-ХІІ век вече е съществувал.

Аладжа манастир е вкопан на две нива в 40-метрова варовикова скала в голяма група естествени пещери, образувани в меките варовикови утайки на дъното на древното Сарматско море, покривало преди 15 млн. години територията на почти цяла Югоизточна Европа.

На 600-700 м западно от манастира се намират още една група пещери, наречени  „Катакомбите” - вероятно отшелнически килии и гробници на монаси на три нива. Откритите находки – керамика, монети, графити и др. свиделстват, че те са били обитавани още през раннохристиянската епоха IV-VI век.

След падането на България под османско владичество манастирът постепенно запада и през ХVІ-ХVІІ век е изоставен.

Началото на системни проучвания на този християнски паметник е поставено в края на ХІХ век от основоположниците на българската археология - братя Карел и Хермин Шкорпил.

От 1906 г. Аладжа манастир е музеен и туристически обект, през 1912 г. е обявен за народна старина, а през 1957 г. – за архитектурен паметник на културата от национално значение.

Легенди от Аладжа манастир

От 5 г. в манистирския комплекс се представя уникален аудиовизуален спектакъл „Легенди от Аладжа манастир” върху древните скали. Като творческо решение той няма аналог в цяла Югоизточна Европа.

Спектакълът разказва легенди за зараждането на живота на планетата, древното Сарматско море, съкровищата на Варненския халколитен некропол, където е открито най-старото обработено злато в света, раждането на европейската цивилизация, култовите ритуали на гетските племена, основаването на античния Одесос от гръцките мореплаватели, римския период, създаването на българската държава и покръстването на българите.

Основно място в спектакъла е отделено на основаването, възхода и гибелта на манастира. Кадри представят битката на крал Владислав край Варна през 1444 г. , както и легендата, според която, след като Владислав Варненчик губи битката, монасите от манастира скриват всички ценности в тайно помещение в скалата и излизат, където турците ги съсичат.

Спектакълът завършва с Иисусовата молитва - символ на Възкресението на скалния манастир и непреходността на човешките и християнски ценности.

"През есента, когато тук опустее, аз се разхождам из гората, катеря се по скалите и пещерите и общувам с духовете на хората живели по тези земи. Те ми разказват истории, част от които са включени в спектакъла. Не ме питайте как точно общувам с тях, но ви уверявам, че е вярно ”, казва археологът и дългогодишен уредник на Аладжа манастир  Валери Кинов.

Той е сценарист на спектакъла и с естествена библейска брада сам играе в него ролята на игумена на манастира.

Сред естествения декор на скалния манастир филмовите епизоди, съчетани със светлинни ефекти, въздействат почти хипнотично на публиката.

50 000 туристи годишно посещават скалния манастир, докато "Св. София" в столицата я посещават 30 000 туристи, сочи статистиката. Валери Кинов обаче с тъга отчита отлив на западни туристи. Сега от чуждите туристи идвали предимно руснаци и поляци.

"Трябва да направим всичко възможно да си върнем западните туристи, защото има какво да им покажем", призова Кинов при откриването на 7-мия форум на Черноморска туристическа борса (18-29.ІХ)

Следващото лято спектакълът "Магията на Аладжа манастир" ще се представя всяка сряда и неделя вечерта.