Круизната индустрия продължава да се разраства - с все по-големи и по-луксозни кораби и около 37,1 млн. пътници, които ще излязат на вода през 2025 г., според браншовата организация Международна асоциация на круизните линии (CLIA).

Но една друга статистика в света на круизите също е във възход и тя не е добра: последните данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) сочат, че 2024 г. е била най-лошата година заради стомашно-чревни епидемии на круизни кораби от повече от десетилетие, пише CNN.

Снимка: Life at Sea Cruises

Норовирус в морето

Данните на CDC сочат, че по-голямата част от стомашно-чревните епидемии в морето през 2024 г. са били свързани със силно заразния норовирус. Само през декември пет круизни кораба са били засегнати от вируся, който причинява стомашно-чревни инфекции като стотици пътници са съобщили за симптоми на корабите на Cunard Line, Holland America и Princess Cruises. Когато в данните на CDC се появи епидемия, това означава, че 3% или повече от пътниците и екипажа на корабите са представили стомашно-чревни симптоми на медицинския персонал.

Норовирусът отдавна се свързва с пътешествията на круизните кораби, тъй като вирусът се разпространява в среда, в която хората са в непосредствена близост. Експертът по инфекциозни болести д-р Уилям Шафнър, професор в Медицинския център на Университета Вандербилт, отбелязва, че норовирусът е "очевидно известен като вирус на круизните кораби".

Норовирусът е известен с това, че е заразен, и затова хората, живеещи в близки помещения на кораб, може да са по-склонни да разпространяват болестта. CDC отбелязва също така разпространението на вируса сред пътуващите в други затворени пространства, като лагери, общежития и хотели.

Снимка: iStock by Getty Images

"Това е вирус, който може да ви зарази с много малко вирусни частици. С други думи, инфекциозната доза е много малка", казва Шафнер пред CNN Travel. "Той може да се задържи в продължение на дни или дори седмица върху повърхности от околната среда, което означава, че ако поставите пръстите си върху заразена повърхност, можете да "вземете" няколко вирусни частици, да докоснете устата си и ..вече сте болен."

Норовирусите имат тенденция да достигат своя пик през зимните месеци и "тази сезонна поява на норовируси варира по интензивност", обяснява Шафнер.

През този сезон появата е "по-тежка" от средната - това важи както за сушата, така и за морето, според Шафнер, който добавя, че това може да обясни данните на CDC от декември 2024 г.

"Случаите на заболяване на борда на круизните кораби са изключително редки", се казва в изявление на браншовата организация Международна асоциация на круизните линии.

CDC също така отбелязва, че "епидемиите се откриват и докладват по-бързо на круизен кораб, отколкото на сушата", благодарение на протоколите за докладване. По данни на CDC всяка година в САЩ се регистрират средно около 19-21 милиона случая на норовирусни заболявания.

Въпреки че норовирусът доминира в данните на CDC за 2024 г., през септември 2024 г. стомашно-чревният взрив на кораба Radiance of the Seas на Royal Caribbean се дължи на хранително отравяне със салмонела. В същото време епидемията на Silversea Cruises на Silver Nova през пролетта е в резултат на E.coli, а причината за стомашно-чревното заболяване на Allure of the Seas на Royal Caribbean по време на пътуването през май остава неизвестна.

Възходяща траектория

Центърът за контрол на заболяванията съобщава за общо 16 огнища на стомашно-чревни круизи през 2024 г., което е най-високият брой от повече от десетилетие. През 2023 г. са докладвани общо 14 огнища.

Но говорейки пред CNN Travel, говорител на CDC казва, че "въпреки че и през 2023 г., и през 2024 г. броят на огнищата на болестта на круизните кораби е бил по-висок, отколкото в годините преди пандемията, все още не знаем дали това представлява нова тенденция".

В периода 2020-2022 г., през който круизната индустрия беше спряна - и след това бавно рестартирана - в резултат на пандемията от коронавирус, имаше по-малко съобщения. Още през 2019 г. е имало 10 докладвани огнища на зараза, според данните на CDC.

"Пътуванията с круизни кораби по време на пандемията от Covid-19 бяха ограничени, а преди това видяхме, че процентът на стомашно-чревни заболявания на круизните кораби намаля (в периода 2006-2019 г.)", казва говорителят на CDC.

Данните на CDC обхващат само кораби под юрисдикцията на агенцията - това означава, че пътуването на кораба трябва да включва пристанище в САЩ, чуждестранен маршрут и да превозва повече от 13 пътници. Въпреки че този критерий се отнася за голяма част от световния флот от круизни кораби, той не обхваща всички плавателни съдове, които кръстосват световния океан.

Снимка: iStock by Getty Images

Поддържане на здравето на борда

Говорителят на CDC препоръчва на пътниците на круизни кораби, които имат симптоми на стомашен вирус, да помогнат за ограничаване на разпространението на инфекцията, като "незабавно съобщават за заболяването си, ако са болни, и спазват препоръките на медицинския персонал".

Експертът по инфекциозни болести Шафнер казва, че поради изключително инфекциозния характер на норовируса "той вероятно ще надхвърли всички бариери и мерки, които са били въведени" от круизните компании.

Шафнер добавя, че експертите не могат да предвидят дали неотдавнашната вълна от норовируси в САЩ ще продължи през 2025 г. и след това, независимо дали в морето или на сушата.

"Дали тази вълна, която наблюдаваме сега, ще продължи и през следващия сезон, или следващият сезон отново ще бъде слаб сезон, не бих искал да прогнозирам", казва той. "Мисля, че просто трябва да изчакаме и да видим за всеки отделен случай."

Междувременно съветът на Шафнер към бъдещите круизни пасажери е: "Номер едно, ако се чувствате зле, останете си вкъщи, отменете резервацията си. Номер две, обръщайте старателно внимание на всички хигиенни инструкции, които ви дават на круизния кораб, и обръщайте особено внимание на хигиената на ръцете. И при това положение сапунът и водата всъщност са по-добри от използването на санитарните кърпички за ръце или лосионите, защото норовирусът не се влияе много от алкохола, който се съдържа в кърпичките за ръце и лосионите."