Нерегламентираните частни квартири в Анталия, отдавани под наем на туристи, ще бъдат поставени под лупа след призиви за това от страна на представители на турския туристически сектор, съобщава частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Валията на окръг Анталия Ерсин Язъджъ съобщи за проверки на жилища, за които има сигнали, че са отдавани нерегламентирано под наем. Той добави, че е дал необходимите инструкции на полицията и на данъчната служба за извършване на контрол.

В интервю за в. "Хюриет" Язъджъ заяви, че след началото на войната в Украйна се наблюдава сериозно раздвижване при отдаването под наем и продажбата на къщи, особено в района на град Коняалтъ, което е довело до някои проблеми.

По думите на валията проблемът засяга не само хотелиерите, но и сектора на недвижимите имоти, който също се оплаква от нерегламентираното отдаване под наем на жилища.

"Инструктирах както полицейските сили, така и данъчната служба. Не ходим от сграда на сграда, но преценяваме внимателно всички сигнали за нерегистрирани сделки", каза той.

По думите му целта е подобни практики да излязат на светло, като наемодателите бъдат лицензирани и регистрирани.

Председателят на Асоциацията на хотелиерите и туроператорите от Средиземноморието (AKTOB) Каан Кашиф Кавалоглу коментира пред "Хюриет", че отдаването под наем на частни квартири е засегнало сериозно хотелите над средния сегмент.