ЮНЕСКО ще изпрати своя консултативна мисия в Албания, която да подпомогне албанските власти в подготовката на документите за вписване на река Вьоса и нейния басейн като биосферен резерват на ЮНЕСКО, предаде за БТА албанската агенция АТА.

Посланикът на ЮНЕСКО в Албания Бесиана Кадаре потвърди новината пред АТА. Тя също така говори и за ползите, които ще има общността от включването на Вьоса в списъка на организацията.

Вьоса се счита за последната дива река в Европа, като превръщането ѝ в биосферен резерват, защитен от ЮНЕСКО, е от жизненоважно значение за развитието на целия район, по който минава тя, съобщи агенцията.

Кадаре подчерта, че кандидатурата за вписване като биосферен резерват на ЮНЕСКО ще се основава на три приоритета - подобряване на качеството на водата, мерки срещу обезлесяването и съживяване на селата чрез селски туризъм.

Тя също така заяви, че вписването на реката като биосферен резерват има за цел да защити природните ценности, но и да подобри качеството на живот на местните общности по поречието на Вьоса.

Посланикът подчерта, че работата за подготовката на документите ще се извършва в тясно сътрудничество с експерти на ЮНЕСКО, които ще помагат на албанските власти при определянето на защитената зона и подготовката за заявлението.

Кадаре припомни, че през март тази година албанското правителство гарантира защитата на река Вьоса, като я обяви за национален парк.