Атракционен микробус пътува от центъра на Перник до крепостта "Кракра", съобщиха от общината.

Първият микробус тръгва в 9,30 ч. от Регионалния исторически музей, последният в посока от крепостта е в 19 ч. Ще се изпълняват по 4 курса в двете посоки.

Маршрутът преминава през центъра на града, пътуването може да бъде съпроводено и с екскурзионна беседа.

Линията ще се изпълнява през активния туристически сезон. Микробусът разполага с 20 места.
Цената на билета е 1 лв. за възрастни и 0,80 лв. за ученици.

Средновековната крепост "Кракра" е разположена на неголямо скалисто плато в югозападната част на град Перник. Тя е една от големите български крепости. Оградени от крепостните стени са били около 50 декара. Самото ограждение е имало дължина от близо 800 метра.

Крепостта на това място е съществувала още през VІ – V в. пр.н.е., но и историята й е свързана най-вече с името на болярина Кракра Пернишки – български военачалник, живял през X-XI в. Той бил владетел на крепостта и селището Перник в началото на ХІ век и на още 35 крепости в района.

Пернишката крепост оказала решителна съпротива срещу византийското завоевание, устоява на две обсади (през 1004 г. и 1016 г.) и средновековният Перник не бил разрушен.

От крепостта се открива изглед към местността Кървавото. Според легендата през 1016 г. Кракра устоява на 88-дневна обсада, при която загиват много византийци. Тяхната кръв обагрила местността в червено и оттам дошло името й.

След третия кръстоносен поход (1189-1192) през тези земи крепостта е била изоставена и не е била използвана.

Освен запазените основи на жилищни сгради, посетителите могат да различат и основите на три християнски черкви – личната черква на владетеля, голяма трикорабна базилика и една от най-ранните в християнския свят двуетажни черкви-гробници.

Тук археолозите откриват и сребърен печат на цар Петър (927 г. – 969 г.) – единственият намерен досега сребърен печат на владетел от това време. Според легендата именно тук царят е прекарал известно време на път за срещата си със свети Иван Рилски.