Напълно реставрирани са стенописите в десния клир на централния манастирски храм "Рождество Богородично" в Рилския манастир. Работата е завършила малко преди отбелязването на празника Отчовден. Тя е дело на екипа на доц. Стефан Тъпанов - главният реставратор на Рилския манастир, който почина на 7 октомври, на 59-годишна възраст.

Той беше най-добрият реставратор в България, каза игуменът на манастира епископ Евлогий. Доц. Тъпанов е дългогодишен ръководител по реставрацията на стенописите в Рилската света обител, където е работил почти 16 години. Ръководил е реставрацията на стенописите в храма "Св. Ап. Петър и Павел" при метоха Орлица, тези при двете главни порти на Рилския манастир - Дупнишка и Самоковска, нартиката на главния манастирски храм "Рождество Богородично", параклиса "Успение на св. Йоан Рилски", параклиса "Св. Николай Чудотворец", стенописите в олтара на храма.

На 13 октомври, в Българския културен институт в Будапеща (Унгария) беше открита изложбата "Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител", подготвена от екип на ИБЦТ-БАН в изпълнение на Национална научна програма "Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие", финансирана от МОН. Тя се осъществява с благословението на игумена на Рилската света обител Адрианополския епископ Евлогий и със съдействието на Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България, Посолството на страната ни в Будапеща и Националната комисия на България за ЮНЕСКО при Министерството на външните работи, съобщава БТА. 

Изложбата може да бъде разгледана от жителите и гостите на унгарската столица до 7 ноември 2022 г. в Българския културен институт в Будапеща.