След 26 години в бизнеса, ресторант със звезда Мишлен в Белфаст, Северна Ирландия, затваря поради твърде високи разходи - както за клиентите, така и за собствениците на заведението, пише CNN.
Deanes EIPIC, основан от северноирландския готвач Майкъл Дийн през 90-те години на миналия век, печели първата си звезда Мишлен в рамките на една година от отварянето си под името Deanes през 1997 г.
Този месец обаче собствениците му обявиха, че Deanes EIPIC ще затвори до края на 2023 г. поради повишената ценова чувствителност сред клиентите и въздействието на Covid-19, Брекзит и кризата с разходите за живот. Планирано е повторно отваряне с нов фокус.
Главният готвач Алекс Грийн, финалист в британското телевизионно шоу Great British Menu, казва пред CNN, че този ход е част от разрастваща тенденция в индустрията.
"EIPIC не беше умиращ ресторант", казва той, но "хората имат очаквания, когато идват тук. Разходите за задоволяване на тези очаквания се удвоиха след пандемията, направо излязоха извън контрол. А не можем да удвоим цената на храната," казва готвачът.
Дегустационните менюта в EIPIC са по 100 лири (114 евро), така че едва ли са в горния край на ценовата скала, но като малък град Белфаст няма потока, характерен за Лондон или Париж.
EIPIC следва класическия модел за изискана кухня, на базата на който са спечелени много звезди Мишлен в цяла Европа и извън нея. Въпреки това, казва Грийн, "по-луксозният вид на храненето, белите ленени покривки, обслужването и други неща, изглежда са част от отминала ера."
Модерните ресторанти със звезди Мишлен са "по-разголени", добавя той. Въпреки че страстта, отдадеността и качеството на храната са все още налице, "нямате бяла ленена покривка, нямате същото ниво на обслужване" и е по-"икономично да сервирате на клиента".
Въпреки че все още има пазар за традиционните изискани ястия, той се свива. И напрежението, на което е изложена индустрията в Обединеното кралство, се допълва от недостига на работна ръка. "Става въпрос за намиране на правилния персонал с правилното ниво на отдаденост, знания, всичко", посочва Грийн. "Много е трудно да се намери и много скъпо да се наеме."
Генералният мениджър на Greene и Deanes EIPIC Брона Маккормик се мести от града, за да стартира ново начинание през 2024 г. в провинция Морн, южно от Белфаст.
Докато качествената храна и напитки някога са трудни за откриване в селските райони на Северна Ирландия, след пандемията е регистриран бум, както и в други части на провинцията на Обединеното кралство.
Регионът Морн, известен със своите планини и море, наскоро беше обявен за глобален геопарк на ЮНЕСКО, а следващата година морският курорт Нюкасъл ще бъде домакин на турнира по голф Irish Open.
Грийн казва, че "хората са готови да пътуват за добра храна и настаняване. А разходите за тях в провинцията са значително по-ниски, отколкото в града."
Deanes EIPIC е поредният от поредицата затворени известни ресторанти. През януари един от най-популярните ресторанти в света - Noma в Копенхаген, обяви, че затваря, а собственикът Рене Редзепи заяви пред New York Times, че бизнес моделът на изисканата кухня е "неустойчив".
През август английско-френският знаменит готвач Мишел Ру-младши обяви, че ще затвори своя лондонски ресторант Le Gavroche с две звезди Мишлен следващия януари, за да "намери време за по-добър баланс между работа и личен живот".