Няма по-мечтана дестинация не само за коледно-новогодишните празници, но и за цялата зима от Рио де Жанейро. То си е дадено и по името на града – Януарска река. След празниците идва карнавалът, а през цялото останало време е лято.

Вече сме ви разхождали по неговите плажове и в уникалната ботаническа градина. Но днес пътешестваме ще бъде в сърцето на Рио – неговия стар център, който изобилства от забележителни и световноизвестни места.

„Конфеитария Коломбо” – любимата сладкарница дори на английската кралица Елизабет, е мястото, от което ви препоръчваме да започнете своя тур в центъра на този може би най-красив град на света. Защото повечето туристи предпочитат, и с право, да отсядат по плажовете Копакабана и Ипанема. Там сигурността е много по-засилена, ивицата е прекрасна и са съсредоточени най-добрите хотели. В центъра е леко мрачно, а остарелите небостъргачи, особено сутрин и нощем, имам плашещ вид с многото бездомници и просяци, накацали пред портите им. По тази причина мнозина вземат метрото сутрин от лъскавото крайбрежие и бързо се озовават в центъра, който все пак си заслужава посещението.

„Конфеитерия Коломбо”, вече 124-годишна, се намира в ниската ретро част на центъра, където сградите са ниски и красиви, а магазинчетата и заведенията са любими за туристите. Цялата й улица „Консалвес Диас” е място, където повечето посетители на Рио обожават да се разхождат, да сядат да си почиват в елитните заведения и да продължават после шопинга и зяпането на витрини. В България и по-специално в София Бразилия е смятана за класика на кафето, така се наричаше и най-доброто място за приготвянето му на булевард „Витоша” до преди четвърт век. В Рио обаче както кафето, така и шоколадът са по-тачени, когато идват отвън. Заради това в добрите заведения често поднасят италиански брандове кафе, вместо оригинално местно.

Въпреки че често италианското е подбрано и пакетирано бразилско, изнесено някога преди това. „Коломбо”, както показва и името – названието на столицата на Шри Ланка или още – Остров Цейлон, е повече място за пиене на чай. И за хапване. Стотици видове сладкиши ще видите на изключително красивите ретро витрини в уникалните салони в стил „ар нуво”. Идеята е била да прилича на британски салон за чай, но двамата й португалски основатели са я направили в стила на лисабонските кафенета с мраморните малки масички и високите тавани, с декоративно орнаментираните рамки на огромните огледала и с цялата декоративна дървения, за които сме ви разказвали. Освен сладките, има и солени неща и прекрасни фрешове в град, където провеждат дори специални турове „Плодовете на Бразилия”.

Заредени с енергия, можете да продължите разходката си на разположения на няколко минути от сладкарницата площад на Общинския театър. Това е най-красивата стара сграда в Рио. Тя не впечатлява толкова с размера си, колкото с богатата орнаментика на фасадите, с невероятните цветни куполи в контраст с каменната колонада и златния орел на върха. Той е открит 2 години след нашия Народен театър. Замислен е и е построен като украшението на тогавашната централна улица на тогавашната бразилска столица. Идеята е била „Авенида Рио Бранко” да съперничи на „Шанз Елизе” и наистина булевардът е импозантен. На неговата сцена са се изявявали световни звезди като диригента Тосканини, актрисата Сара Бернар, както и много други знаменитости. От театъра може да слезете надолу по пряката на авенидата и да се озовете при впечатляващия храм, вдъхновен от майските пирамиди, на името на Свети Себастиян, наричан още Общинска катедрала на Рио де Жанейро. Това е паметник, освен на религията, и на съвременната архитектура, който става на 40. Местните хора го наричат „новата катедрала”. Висок почти 100 метра, той побира под оригиналния си покрив и изпъстрените с яркоцветни витражи страни невероятното количество от 5000 седящи и 20 000 правостоящи вярващи. Впечатлението, докато я наближавате е като за стадион или спортна зала. И по капацитет храмът го докарва именно на това.

Тази част на града е известна като Лапа и през деня основни нейни забележителности са акведуктът „Кариока”, който е едно от най-старите неща в Рио, а няма 3 века, който е като граница между града за работа и града за купон вечер и нощем. Както и шарените стълби, направени световноизвестни от Майкъл Джаксън в негов клип. Има дори плочка с изглед на нашия рилски манастир и името на България на уникалното стълбище „Селарон”. Все пак Лапа е кварталът на купона в Рио. Заведенията дават старт на нощния живот в 9 вечерта и от първата минута всички са на дансинга.

Заведенията в красиви и ниски стари къщи с градини са наистина много и супер разнообразни. В повечето има жива музика – преимуществено самба – ритмите на простолюдието, но и боса нова, която е по душа на елита. Дали ще ви сипят уиски с метален дозатор, както при нас при соца, ли ще си вземете класическа кайпириня, забавата е гарантирана. Завийте вдясно от главната улица на Лапа „Мем де Са” по пряката „Лаврадио” и се устремете към най-популярния нощен клуб и дискотека в града „Рио Сценариум”. В стара сграда на 3 етажа с нейните ретро салони купонът е от 21-и век и наистина си заслужава. По пътя за клуба в една от преките ще видите, че цялата улица е превърната в дансинг на открито. Тук-таме във входовете на масички продават предимно бира и енергийни напитки, а цялото платно е заето от танцуващи и пеещи хора под импровизирано осветление на фона на озвучаване от мощна уредба. Понякога подобни импровизирани партита се правят и под самите Арки на Лапа, както местните наричат акведукта.

Недалеч от Лапа, но вече през деня, е задължително да посетите Самбадрома. Това е своеобразна площадка за парад, отново може да се оприличи на стадион, през която минават платформите с танцьори по време на прочутия фестивал на Рио. Дълъг 700 метра и широк 13 метра и тази година ще бъде домакин на едно от най-прекрасните събития в света от 1 до 9 март. Интересно е, че движението по самбадрома и насочено към панорамата към най-големият фавел – бедняшки квартал, на града. Можете да посетите някоя такава махала със специален тур, което е идея – защо ние не правим подобни в нашите ромски махали?

Все пак най-прочутото място в Рио вероятно си остава „Маракана”. Стадионът, чието име местните изговарят като „МарЪкана” с ударение на последната буква е лесно достъпен с направената специално за световното първенство по футбол метролиния с един безкраен вагон. Заради мондиала той беше подновен. Капацитетът му е намален от рекордните 199 854 места до сегашните 78 838. Започнат е да се строи преди 70 години и е довършен с почти 200 000 места през 1950 г. Тогава на финала на домашното световно първенство Бразилия побеждава комшиите от Уругвай на финала. Отборът не можа да вземе титлата преди 4 години. Но „Макарана” се остава задължително място за посещение и дори за поклонение на феновете. Освен с туристическа обиколка, можете да дойдете и на истински мач, като във всеки хотел ще намерите билети за местните дербита – никак не са евтини.