Останки от древна градина с изглед към десния бряг на река Тибър, която вероятно е принадлежала на римския император Калигула, са открити при археологически разкопки близо до Ватикана, предават световните осведомителни агенции, цитирани от БТА. 

Откритието е направено по време на изграждането на пешеходна пиаца, свързваща замъка Сант' Анджело с базиликата "Свети Петър" и булеварда "Виа дела Консилиационе" - едни от най-посещаваните туристически обекти в Рим.

В древността в района са се намирали престижни императорски резиденции с изглед към Тибър, с грандиозни портици, алеи и градини. Под земята са останали стена от травертин, основите на портик с колонада и градина, съобщават от министерството.

При разкопките е открита и оловна водопроводна тръба с името на собственика на водоизточника и вероятно на градината. Детайлите сочат към Калигула, син на Германик и Агрипина Старша, император на Рим от 37 до 41 г.

Разкопките разкриват и поредици от фигурални теракоти, използвани за украса на покриви, с необичайни митологични сцени. Те са използвани повторно като капаци за канализацията, но първоначално вероятно са изработени за покриване на някаква структура в градината, отбелязват от министерството.

Строителният проект е част от юбилея на Ватикана през 2025 г. - свещена година, която се очаква да привлече около 32 милиона поклонници в Рим.