Гръцката полиция арестува румънски турист, взел две парчета мрамор като "сувенир" от Акропола, предаде гръцката телевизия "Скай", цитирана от БТА. 

36-годишният румънец си тръгнал с две парчета мрамор от най-посещавания археологически обект в гръцката столица Атина - Свещената скала на Акропола.

Сигналът е бил подаден от охраната на обекта, която е забелязала, че след посещението туристът си тръгва с незаконно взети предмети в ръка.

Пред полицията арестуваният казал, че не е знаел, че това, което прави, е нелегално.

Срещу него е образувана преписка с обвинение в кражба. 

Акрополът в Атина представлява древна цитадела и е най-известният от множеството запазени акрополи в Гърция. Именно той е наричан накратко Акрополът, въпреки наличието на много различни акрополи в южната ни съседка, поради значимостта си за историята на Древна Гърция.  

Смята се, че на него е бил разположен царски дворец и че е бил населен още през неолита (8000-5000 г. пр. Н. е.), а първите допълнителни укрепления датират от микенската епоха (2000 пр. Хр.) и днес все още са видими следи от тях.

През юни българинът Иван Димитров издълба името си в стената на Колизеума в Рим. По-късно 27-годишният мъж се извини на "италианците и на целия свят за щетите, причинени на културното наследство" с обяснението, че не е знаел колко древен е паметникът.