Местността "Крокодилите" в района на Приморско е магнит за търсачи на силни усещания. През лятото именно оттук започва подводното приключение на любителите гмуркачи, с помощта на опитни инструктори. Условието е да не духа силен вятър и морето да е спокойно.

Туристите получават подходяща водолазна екипировка и подробен инструктаж. "В местността "Крокодилите" имаме прекрасна лагуна с малки рибки, където обучаваме хората да се адаптират към подводните условия, след което елегантно, по релефа на дъното, слизаме по-надълбоко" - обяснява пред БНР Тодор Попов от водолазен център "Посейдон", организатор на атракцията.

Снимкиа: Скрийншот/БНР

Докато се реят в безтегловност, гмуркачите наблюдават различни видове риби и рифове с причудливи силуети. А най-вълнуващият момент е когато се изправят очи в очи с ... русалка. Изящната каменната скулптура е била поставена тук преди няколко години, с идеята да разпалва въображението на търсачите на приключения.

Снимка: DivingCenter Poseidon

"Тя е в естествен ръст и тежи около 700 кг. Потопена е на 12 м под водата до една висока стена с малки пещери, където се крият морски врани. Това са много красиви риби с прозрачни перки и опашка с виолетов край. Движат се бавно на стада край водолазите и после се прибират в тяхната къщичка-пещера. Цялата стена е покрита с черна мида, защото там, където има мида, има и живот. Там е пълно с риби и раци", разказва Тодор Попов.

Снимка: DivingCenter Poseidon

Русалката не е единственото човешко творение, което "примамва" туристите на морското дъно. Преди десетина години, съвсем близо до каменната скулптура, на 7 метра под водата, беше изграден параклисът "Св. Николай Чудотворец", който е изцяло съобразен с каноните на българската православна църква.

Върху древен камък, който служи за олтар, са поставени кръст и свещник, а ликът на светеца е изработен от бронз. В храма още откриете също църковни текстове и друга църковна утвар.

Ако мислите, че трябва да притежавате специални умения и подготовка, за да се гмурнете и да откриете вълшебството на този подводен свят, грешите. 

"Справяме се с всякакви случаи, имали сме и туристи, които не могат дори да плуват!", категоричен е Тодор Попов. И добавя с чувство за хумор: "Това го умеем, защото сме по-добри от шамани!... Под водата правим снимки с GoPro. И после те могат да ги качват в Инстаграм, Фейсбук, Тик Ток..."

Снимка: DivingCenter Poseidon