С 355-метров тиквеник Севлиево посрещна хиляди гости за празниците на града, които са посветени на Петковден. За седмица Севлиево се превръща в столица на тиквата и в център на различни инициативи, свързани с емблематичния за района плод, предаде БТА.

В празничната събота Краси Радков забавлява публиката на сцената на Празника на тиквата. Изявиха се местни таланти и певчески групи, а хилядите събрали се на площада пред общинската администрация се хванаха на голямото севлиевско хоро.

По-рано шеф Ради Стамболов показа уменията си по правене на йогурт сладолед с тиква, като произведенията му бяха опитани от желаещите посетители.

По традиция за празника на Севлиево местните кулинари и ресторантьори обединяват усилия, за да зарадват гостите и гражданите на общината с 355-метров тиквеник. Тази година с безвъзмезден труд и дарени от тях продукти те успяха да почерпят всички гости на празника. За изработката на десерта са използвани 210 кг тикви, 82 кг кори за баница, 26 кг орехи, 32 кг захар, 36 л олио, 0,6 кг канела, 0,25 кг ванилия и 15 кг пудра захар.

Тиквеникът бе изработен от ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово, като в работата се включиха екипи на ресторанти от региона.

Традиционните награди за най-дълга и най-тежка тиква бяха раздадени също по време на 19-ото издание на Празника на тиквата. Общо 1000 лева взе късметлията, отгледал най-голямата тиква в конкурса, а 500 лева бе наградата за най-дълга тиква.

Победителят в категория "Най-голяма тиква" е 54-килограмовият уникат, отгледан от Христо Савчев в севлиевското село Млечево. В категорията "Най-дълга тиква" призът си поделиха Антон Башев от Пещера и Добрин Христов от село Градница, които са огледали тикви с дължина от по 1,25 метра.

Тиквите са произведени от семки на стари български сортове, които севлиевци си разменят всяка пролет в парк "Казармите" по време на друг голям фестивал с дълга история - "Семе българско".

Вчера вечерта на сцената се изяви певецът Любо Киров, който представи най-известните си песни. Изпълнителят отдаде почит към загиналия в инцидент музикант Кирил Маричков.

На панаирната естрада през седмицата концерт изнесоха и група "Молец", Upstream voices, Гери Никол, Джина Стоева, Рени, а тази вечер на сцената ще излезе Меди.

Нощ в музея, отворени врати в Хаджистояново училище и Нощ в галерията - отворени врати в Градската художествена галерия "Асен и Илия Пейкови" също са част от празничната програма.

Утре предстои водосвет за здравето на севлиевци и благоденствието на града, а вечерта на Петковден ще бъде и тържественото заседание на Общински съвет - Севлиево.