Ками Рита Шерпа постави нов рекорд, като изкачи Еверест за 27-ми път, предаде ДПА, цитирана от БТА.

53-годишният водач се изкачи на върха по-рано днес, съобщи за ДПА Кхимлал Гаутам, офицер за връзка с правителството, който в момента се намира в базовия лагер на Еверест. Така Ками Рита Шерпа подобри собствения си предишен рекорд от 26 успешни изкачвания - рекорд, който неговият колега Пасанг Дава Шерпа изравни едва преди няколко дни. Според някои източници Пасанг Дава също планира да изкачи върха отново.

Ками Рита е роден в подножието на Еверест в етническата група на шерпите. Първоначално той става носач, а по-късно се превръща във водач по катерене. Според данни на Световните рекорди на Гинес той е изкачвал Еверест почти всяка година от първото си успешно изкачване през 1994 г. насам.

Опитът на шерпите в областта на алпинизма и познаването на местните условия са от решаващо значение за безопасното преминаване на стотиците алпинисти, които изкачват Еверест всяка година.

По думите на Гаутам повече от 250 души вече са изкачили върха в рамките на тазгодишния пролетен сезон, а Непал е издал разрешителни на 478 алпинисти (това не включва местните водачи).

"Въз основа на информацията, която сме получили досега, поне 100 алпинисти са изкачили Еверест днес", каза Гаутам за ДПА.

В Непал се намират осем от 14-те най-високи върхове в света, всички над 8000 метра.