Може би харесвате Шотландия с безкрайните ѝ зелени хълмове, мистичните езера и исторически градове. Ако я харесвате толкова много, че ви се иска да си купите къща там, не е нужно да похарчите цяло състояние. Дори можете да се сдобиете с цяло село, при това само за 125 000 паунда (около 146 000 евро), колкото струва тристаен апартамент в София.

Само че има уловка.

Селото е изоставено от близо век и върви със собствен призрак.

Останките от старото село Лоуърс се намират на брега на езерото Лох Тей, на час и половина от Глазгоу.

Селото е изоставено през 1926 г., а днес край брега на езерото тук-там между дърветата се виждат скелетите на някои от къщите, църква и хотел. Според брошурата на компанията, която продава селото, историята на някои от сградите може да се проследи до местни маркизи през 17-и век.

Мястото има и предимства - вековна гора, частен плаж на брега на Лох Тей и разрешение за лов на пъстърва и добив на минерали.

Според личните възприятия на купувача към предимствата може да се брои и призрака на селото - Дамата от Лоуърс. Местните предания разказват, че приживе Дамата от Лоуърс направила няколко точни предсказания като появата на железниците и падането на дърво върху местната църква. Според информацията на агенцията, която продава имота, призракът и до днес обитава селото.