Град Готен е решил да се бори с липсата на популация, интегрирайки един интересен метод. Гостуващите туристи имат право да закупят земя само за 1 крона (0.08 евро) за квадратен метър, пише Euronews. Кампанията е разработена специално от малкото градче, което е с популация от едва 5000 души и се стреми да повиши раждаемостта.

По-важното е, че абсолютно всеки има право да закупи парцел земя, няма никакви правила и изисквания за закупуването, поне това твърдят от общината. Важното е, че се търсят хора от чужбина, които да направят тази инвестиция.

Макар и да няма посочена информация дали купувачите трябва да бъдат от Швеция, мнозина подозират, че най-вероятно става въпрос за жители на страната. Поне това съмнение изразява медията. След закупуването на парцел, новите собственици се задължават да построят сграда или къща на въпросния парцел в рамките на 2 години. При пропускане на този срок, купувачът е длъжен да върне земята обратно на общината.

По информация на кмета Йохан Мансън, цената за построяване на къща е особено висока, както и земята, но поне сега се премахва едно перо от цялата инвестиция. Лихвите и цените на жилища падат в Швеция, но семействата все още са внимателни при избора си относно закупуване на имот.

Кметството смята, че ще е прекрасно да привлече повече хора в региона. Някои от парцелите в града са пуснати за продажба от десетилетия и няма никакъв интерес към тях.

Готен е един от важните градове на Швеция и може да се смята за туристическа дестинация. Тук се крие църквата Хусаби, исторически забележителности като Марторпсфалет и регион с диви животни. Продаваните парцели са разпръснати из цялата община и са в някои от по-развитите зони на града. Кампанията е започнала през миналия месец и вече има три продадени парцела.

Готен не е единственият град с такава стратегия. Община Хилте прави подобна кампания и предлага същата цена за допълнителни 54 парцела. Кампанията на Готен ще продължи от тази година до следващата.

Ако има успех, най-вероятно ще бъде отворена за по-дълъг период, но обсъждането е насрочено за следващата година.