По-голям е броят на посетителите на античен град "Хераклея Синтика" през настоящата година. Това сочат данни на Общинска администрация - Петрич, предоставени от инженер Катя Стоянова - ръководител на проект "Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика".

Най-много са били туристите през месец септември тази година, когато античния град са разгледали 5436 човека. Общият брой на посетителите от началото на 2024 година до края на месец септември е 20 572 души. За сравнение през 2023 година броят на проявилите интерес към Хераклея Синтика" е 13 469 човека. От началото на годината досега общината отчита и значително увеличение в приходите от такса вход, които са в размер на 76 173,60 лева. От продажба на сувенири са реализирани приходи от 48 690,30 лева.

Повече са и посетителите на Градски исторически музей-Петрич. През месец септември данните показват, че музея са посетили 3 572 човека, докато през същия месец на миналата година броя на посетителите е 1456 души.

Интересът към античния град става все по-голям предвид значимите открития на екипа на професор Вагалински, който ръководи разкопките в местността.

Снимка: Евелина Митрева/ БТА/ Петрич

През юли в Хераклея Синтика беше открита уникална по рода си мраморна статуя, за която се предполага, че е изображение на бог Хермес. Няколко месеца по-късно, на 20 септември беше намерена и втора статуя. Двете скулптури бяха транспортирани до Градски исторически музей-Петрич.

В момента първата статуя се реставрира от Китан Китанов. За първи път и единствено в Градския исторически музей-Петрич, посетителите имат възможност да наблюдават на живо процеса по нейната реставрация. Втората статуя все още не е изложена за посетители заради голяма пукнатина на бедрото. Тя ще бъде преместена за реставрация в София.