Специален влак с организирана туристическа програма ще пътува и през следващите две поредни съботи (21 и 28 август) по маршрут от гара Септември до гара Аврамово и след час и половина престой на най-високата гара на Балканския полуостров ще замине обратно за гара Септември, съобщиха от БДЖ.

Композицията е изключително атрактивна за любителите на теснолинейката, тъй като се движи в състав от стандартни пътнически и товарни вагони, теглени от дизелов локомотив, каквито смесени влакове са пътували всеки ден по линията до спирането на товарното движение в началото на века. Към композицията ще бъде включен и вагон бистро, посочват от превозвача.

Специалният туристически влак заминава от гара Септември в 10:45 ч. и по време на пътуването са предвидени спирания на гара Цепина - за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката, гара Велинград, гара Цветино - една от най-колоритните по маршрута, и за фотопауза в дивата местност край спирката "Света Петка", където в миналото парните локомотиви са зареждани с вода.

В гара Аврамово композицията ще престои час и половина, където пътуващите ще могат да се насладят на приятна разходка или пикник в красивата планинска местност.

При пътуването от Аврамово до Септември влакът ще престои на новата планинска спирка "Стоян Митов", открита в чест на 100-годишнината от приемането на закона за построяване на теснолинейката, както и на спирка "Велинград-юг", разположена в непосредствена близост до известния велинградски парк "Клептуза".

Композицията ще пристигне в гара Септември в 18:35 часа.

Цената на двупосочния билет е 45 лв. за един пътник, с включено запазено място в двете посоки. Децата до седемгодишна възраст пътуват безплатно, без да ползват отделно седящо място, като при купуване на билети е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст. От БДЖ напомнят, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.

Билети могат да бъдат купени онлайн и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната.