Повече от 100 години, след потъването на "Титаник" и 25, откакто Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет увековечиха злополучното му пътуване - корабът все още има огромно място в масовото въображение.

Необичайно е все още да се мисли за истински кораб, който бавно се разпада на 3800 метра на дъното на Атлантическия океан, на 400 морски мили от бреговете на Канада. Но митът "Титаник" ще е винаги с човечеството или поне с всичко, което живее в бездната. И ако искате да го посетите - и имате 250 000 излишни евро, можете да го направите.

Базираната в САЩ компания за "граждански проучвания" OceanGate в момента набира водолази за годишната си експедиция на "Титаник", която стартира през май 2023 г.

Първи по рода си кадри показват "Титаник" с удивителни детайли, а нови видеозаписи от тазгодишната експедиция улавят останките с 8k детайли, давайки най-добрата представа за това какво очаква членовете на екипажа.

"Снимките и видеоматериала ще помогнат на нашия екип от учени и морски археолози да характеризират по-точно потъването и ерозирането на "Титаник", докато заснемаме нови кадри през 2023 г., казва президентът на OceanGate Expeditions Стоктън Ръш, цитиран от Euronews.

Снимка:oceangateexpeditions

Снимка: oceangateexpeditions

Вече са ясни и нови любопитни подробности. Например името на производителя на котвата (Noah Hingley & Sons Ltd), което преди това не можеше да се разчете ясно на котвата отляво.

"Проучвам останките от десетилетия и съм извършил множество гмуркания и не мога да си спомня да съм виждал друго изображение, показващо такова ниво на детайлност", отбелязва ветеранът от "Титаник" Рори Голдън.

Могъщият нос на кораба, част от корпуса му, товарното отделение, огромната котвена верига (всяка връзка тежи почти 91 кг) и срутените парапети са заснети с най-малка подробност.

"Вероятно най-удивителният клип показва един от котлите, паднал на дъното на океана, когато "Титаник" се разпада на две. Забележително е, че това беше един от котлите, който е забелязан за първи път, когато останките на кораба са идентифицирани през 1985 г.", уточнява Голдън.

Новите кадри ще помогнат за идентифицирането и на различи морски видове, наблюдавани на и около "Титаник".

По-малко от 250 души са видели лично кораба и отломките около "Титаник", откакто останките са открити, според OceanGate. Това поставя "специалистите по мисии" - както компанията нарича своя екипаж, а не просто обикновени туристи или пътници - в много привилегирована позиция.

Снимка:oceangateexpeditions

Снимка: oceangateexpeditions

Ако искате да бъдете сред онези, които първи ще разкрият неподозираните тайни на "Титаник", трябва да сте навършили 18 години, и разбира се, да сте в отлична физическа и психическа форма. И, да, да имате 250 000 евро, за да покриете "таксата за поддръжка на експедиция и обучение".

Стоктън Ръш работи с НАСА за проектирането на единствената в света подводница за дълбоко гмуркане, способна да достигне дълбините на "Титаник" с петима членове на екипажа на борда.

Ако бъдете избрани, ще се впуснете в осемдневна мисия с гмуркания на подводницата Titan - очевидно кръстена не на кораба, а на луната на Сатурн.

Експедициите са част от "многогодишно дългосрочно проучване на "Титаник" и неговата уникална биоразнообразна екосистема", добавя OceanGate.

 Въпреки че "Титаник" несъмнено е водещата експедиция на компанията, тя също така организира дълбоки гмуркания в Great Bahama Bank в Бахамския архипелаг и мистериозния каньон Хъдсън - оприличен на Гранд каньон, но под водата.