Спорът е свързан с пенсионните реформи, заплащането и условията на труд. Стачните действия със сигурност ще предизвикат хаос в началото на традиционно ваканционния за Франция сезон през февруари, пише Euronews. Във Франция той продължава от 4 февруари до 4 март, като стотици хиляди избират да се качат на пистите през този период.

Организацията Force Ouvrière (FO), която представлява операторите на ски лифтове, обяви "безсрочна стачка" от 31 януари. Confédération Générale du Travail (CGT), която също представлява сезонните работници, отправи безсрочно уведомление за намерението си да стачкува от тази дата.

Това обаче не означава непременно, че стачните действия ще продължат и след 31 януари. Ръководителят на профсъюза FO Ерик Бекер заяви в изявление, че настоящият план е ски лифтовете да работят нормално на 1 февруари.

Но е вероятно да бъдат добавени още дати, ако исканията им за по-добри заплати и условия на труд не бъдат удовлетворени, наред с опасенията относно пенсионните реформи. Профсъюзите обещават да окажат силен натиск върху правителството да обсъди тези въпроси. От синдикатите обявиха още, че са решили да призоват за стачка по време на февруарските празници, "защото през този период исканията се чуват повече".

CGT призова за "особено силни действия" по време на Световната купа по ски, която се провежда в Куршевел и Мерибел от 16 до 20 март.

Очакват се по-скоро отделни прекъсвания, отколкото затваряне на всички лифтове наведнъж.

Стачните действия на работниците са част от вълната на протести в цяла Франция срещу пенсионните реформи и увеличаването на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

На 19 януари над 1 милион души участваха в шествия в повече от 200 града, като нарушиха работата на транспорта, училищата и по-голямата част от държавната администрация в страната.

Президентът Еманюел Макрон нарече реформите "справедливи и отговорни". Но профсъюзите обещаха да се борят докрай, като призоваха за още един ден на действие на 31 януари.

Двата профсъюза настояват и за по-добри заплати и застраховка срещу безработица, която да е съобразена с нуждите на сезонните работници.