Лятото е сезонът на планинските преходи, когато с щеки по пътеки поемат стотици запалени български и чужди туристи. Заради необичайно студената пролет обаче, все още има сняг във високите части на Рила и Пирин, както и на места в Централен Балкан. В останалите планини маршрутите са проходими, а хижите са готови да посрещнат туристи за летния сезон, коментира пред БНР Венцислав Венев, председател на българския туристически съюз (БТС). "Както всяка пролет, прочистваме и подготвяме пътеките за сезона, включително подновяваме маркировката " - казва той и добавя:

"Трябва да предупредя всички туристи, че има точно определен стандарт на маркировката на БТС. Това е квадрат 10х10 см. с две бели ленти и по средата цветна. Цветовете са жълто, синьо, червено и зелено. Всяка друга маркировка не е на БТС. Това е много важно за безопасността на хората, които се движат по тези маршрути."

Снимка: iStock by Getty Images

На територията на България минават три от основните трансевропейски пешеходни магистрали - това са Е3, Е4 и Е8. Най-популярно е трасето Е3, което свързва старопланинския връх Ком с нос Емине на Черно море. Е4 стартира от Витоша край София, пресича най-красивите места на Рила и Пирин и се прехвърля към граничната планина Славянка, за да продължи на територията на южната ни съседка Гърция. Е8 пък е за малко по-неопитните планинари. Тя лъкатуши през меките била на Родопите и продължава на територията на Гърция. Доколко обаче тези маршрути са достъпни за туристите?

"Е3 (Ком - Емине) и Е4 са маркирани доста добре. Е8 е изключително дълъг маршрут и на места маркировката му се губи, а на други е с допълнителни обходи, тъй като класическият маршрут е непроходим или с остарели пътеки. Затова са пуснати дублиращи варианти на Е8. Хубаво е хората да се запознаят предварително с тези подробности и да носят джипиес устройства със съответните тракове, качени на тях", съветва Венцислав Венев.

Повечето маршрути са много добре обезпечени с хижи и заслони. На места обаче не е предвидена база за настаняване и е добре човек да си носи палатка или да търси други варианти за нощуване. По трасето Е3, примерно, в района на градовете Сливен и Котел се препоръчва на туристите да бивакуват на Агликина поляна.

В момента БТС, заедно с партньори от други организации, работи върху създаване на сайт с актуална информация за състоянието на маркировката и условията в хижите. "Хората могат директно да се свързват и с нас, тъй като поддържаме постоянна връзка с нашите 135 дружества из цялата страна, които се грижат за инфраструктурата" - казва Венев пред Радио България.

Според него разпространен напоследък е т.нар. "лъчев вариант" на туризъм. Хората отсядат в малко населено място и правят еднодневни преходи до близки планински обекти. Широка популярност придобиват и комбинираните маршрути. Например туристите се качват на теснолинейката и стигат до най-високата гара на Балканите в родопското село Аврамово, откъдето продължават вече пеш по маршрут, който ги отвежда до връх Велийца и село Орцево. Там нощуват, след което стигат до красивия град Якоруда и се прибират обратно с теснолинейката.

"Често чужденците пристигат много добре подготвени. Дори повече от нашите туристи. Те са запознати подробно какво ги очаква в България, като настаняване, преходи, маркировки и т.н., но се обаждат при нас, в БТС, за всеки случай. Интересът е основно за Рила и Пирин и малко по-малко за Стара планина. Даже бих казал, че по високата планина е по-вероятно да срещнеш чужденци, отколкото българи", заключава Венцислав Венев.

Снимка: iStock by Getty Images