Познатият силует на стрелата на катедралата "Нотр Дам" в Париж, опустошена от пожар през пролетта на 2019 г., ще се вижда в небето над Париж "преди Коледа", научи АФП от компанията, която контролира реконструкцията на храма, пише БТА.

"Проектът напредва добре и солидната дъбова конструкция или рамката на стрелата ще бъде готова през декември. Познатият й силует ще се издигне отново на височина 96 метра над земята преди Коледа", каза същият източник.

Шпилът, идентичен с предшественика си, проектиран от архитекта от XIX в. Виоле-Льо-Дюк и рухнал при пожара на 15 април 2019 г., ще остане обграден от скелето, използвано при строителството. То ще се използва за монтиране на орнаменти през 2024 г., добавиха от компанията.

Реконструкцията на кораба на катедралата ще приключи в началото на 2024 г., когато е предвиден и монтаж на покрива. Почистването на вътрешните стени и на живописната украса и сводовете, обхващащи площ от 42 000 кв., е готово и скелето вътре в катедралата постепенно се демонтира, уточни източникът. Според него през последните четири месеца на 2024 г. се очаква да приключи напълно реконструкцията на интериора и катедралата ще е готова да посрещне новото си литургично обзавеждане в тъмнокафяв бронз, както и 1500 дизайнерски стола от солиден дъб за богомолци.

Официалното откриване на реконструираната катедрала е предвидено за 8 декември 2024 г., както обяви президентът Еманюел Макрон, отдавайки почит в края на август към ген. Жан-Луи Жоржелен, който ръководеше възстановяването на "Нотр Дам" и загина при инцидент през лятото.

Шедьовър на готическото изкуство, будещ възхищение по света, катедралата "Нотр Дам дьо Пари" посрещаше средно по 12 милиона посетители годишно преди пожара. В нея се отслужваха 2500 служби годишно, тя бе домакин и на средно 150 концерта всяка година.