Тайландски хотели, чийто бизнес бе разбит от пандемията от коронавирус, откриха нишов продукт, който да им помогне да се изправят на крака - пакети, предлагащи на туристи, които пристигат от чужбина, карантина в луксозна обстановка, пише в. "Файненшъл таймс".

Тайландското правителство разреши на пет хотела в и около столицата Банкок да приемат гости, които искат специални услуги на собствени разноски, като алтернатива на държавната карантина.

Мьовенпик Би Ди Ем Ес уелнес ризорт Банкок (Movenpick BDMS Wellness Resort Bangkok) например предлага петзвезден престой за 58 000 бата (1832 долара), включващ трансфер от летището, пълно обслужване за 15 нощувки и разходки в градината на хотела.

При избухването на епидемията ръководството на хотела обмисля да спре работа, но започва да предлага програмата - първоначално за жители на Банкок, които искат да се изолират от семействата си, след като са били изложени на заболяването.

Тайланд бе първата страна след Китай, която съобщи за случаи на Ковид-19, но успя да остане сравнително слабо засегната от патогена с 3082 заразени и едва 57 жертви.

Пандемията обаче предизвика колапс в туристическия сектор, който е жизненоважен за националната икономика.

Предложенията за платен престой за карантина на тайландските хотели са в съзвучие с решението на страната да отвори скоро границите си за международни пътувания. Кралството обаче изисква всички пристигащи от чужбина да си направят по два теста за Ковид-19 и да прекарат 15 денонощия в изолация.

Предлаганият от държавата престой в карантина е безплатен, но онлайн коментари описват условията като спартански - в хотели или военни бази, понякога по двама души в стая.

Платената луксозна алтернатива може да включва пълен пансион с избор между три ястия на хранене и неограничени посещения в близка болница. Друга оферта предлага луксозни стаи с 24-часов румсървис и гледка към Банкок.

Гостите могат и да разпускат край басейна в определени часове, макар плуването да остава забранено.

Тайландското въздушно пространство е затворено за повечето пристигащи граждански полети до 30 юни. Въпреки това хиляди тайландци, живеещи в чужбина, се върнаха в родината си от март с чартърни полети и повечето от тях са готови да платят за "алтернативна карантина".

Очаква се с изтичането на забраната за полети в Тайланд да се върнат и много чуждестранни служители, оказали се блокирани в други страни.