Железните книги са изработени от врачанския майстор ковач Ангел Костов и са дарени на библиотеката, разказа пред БТА Дарина Маринчевска от габровския музей. Книгите се наричат "Изковани мисли" и "Гласност". Всяка от тях има между 10 и 16 страници. Кориците и страниците са железни, а върху тях са изковани анекдотични мисли на автора. "Човек се оправя с почукване, а не по рамото с потупване", смята ковачът. "Големите приказки остави, за големия чук се хвани" и "Истинските майстори са създали песните, а лошите майстори - ругатните" - пише още в книгите.

Най-малката книга в библиотеката е с размери на кибритена кутийка и съдържа 300 страници. Тя се нарича "По дяволите - ругатни от нашия мил роден език". Ругателствата са написани на немски език и са своеобразен речник на обидните думи.

Безспорно най-любопитното издание, съхранявано в библиотеката на дома, е френска книга с формата на ковчег. Издадена е в Париж, има 200 страници и се нарича "Речник - да умреш от смях". Тя съдържа афоризми, епитафии и крилати фрази на световноизвестни личности за старостта и за смъртта, както и последни думи на осъдени на смърт, написани в стихотворна форма.

В книгата са включени 102-ма автори с различна националност, обясни екскурзоводът в дома Стефка Боева. "Старците обичат да дават добри съвети, за да се утешат, че не са вече във възрастта, когато могат да дават лош пример", смята Ларошфуко. Два хумористични афоризма подкрепят доброто самочувствие на Бърнард Шоу и Салвадор Дали. Драматургът казва: "Бъдещето на театъра е неясно. Шекспир е мъртъв, Молиер е мъртъв, а и аз не се чувствам много добре..." Художникът споделя за себе си: "Има дни, когато ми се струва, че ще умра от прекалена доза удовлетворение". Друг анонимен автор е обезсмъртил своя приятелка в следната епитафия: "Тук почива в пълен мир една сладострастна жена, която за по-сигурно изживя рая си на земята". Съставителите на сборника са направили дръзко посвещение: "Авторите са щастливи да посветят тази книга на всички онези, които ще умрат".