Най-големият круизен кораб “Harmony of the seas” (Хармония на моретата) отплава днес на първото си пробно пътуване от френския град Сен Назер " по устието на река Лоар.

“Harmony of the seas” е дълъг 362 метра, което го прави със 100 метра по-дълъг от Титаник, тежи 227 хиляди тона и има 16 етажа. Според статистиката това е най-големият кораб, изграждан досега.

Той е третият плавателен съд от клас Оазис на компанията Royal Caribbean и е с метър по-широк от сегашните океански близнаци – чудовища в света на удоволствията по море „Oasis of the Seas“ и „Allure of the Seas“, които също са с дължина 362 метра и водоизместимост 225 000 тона всеки.

“Harmony of the seas” може да превозва с максимална скорост от 23 възела 6360 пасажери в 2747 каюти, 20 заведения заедно с 2100 души екипаж. Освен всички познати до сега места за забавление на пасажерите на борда му има две стени за скално катерене, ледена пързалка, истинско баскетболно и голф игрище.

Ако всичко върви по план, първото пътешествие на гигантския кораб ще зъвърши в неделя. Трите дни пробно плаване на 20 км от брега имат за цел главно да се направи реглаж на централата за производство на електроенергия и на системите за изтласкване, както и да се изпробва маневреността на кораба, съобщи френският корабостроител.

От няколко месеца "Хармония на моретата", поръчан през 2012 година за 1 милиард евро, е атракцията на града. Туристическата служба организира всеки ден посещения на туристи, които искат да застанат до кораба, надвишаващ всички сгради в Сен-Назер.

Първото пътешествие на кораба с туристи трябва да започне през май. Тогава "Хармония на моретата" ще плава от британския бряг до Испания.