Много държави притежават нещо, за което твърдят, че са най-добри в него. Франция вероятно прави най-добрите сладкиши, Индия е известна и с талантите си в крикета, САЩ могат да се похвалят с университети от световна класа, а Бразилия се смята за страната с най-голямо биоразнообразие. Но коя държава е просто най-добрата почти по всички показатели?

Нова класация на най-добрите страни в света се опитва да отговори на този въпрос. Тя е резултат от съвместен проект на US News and World Report, маркетинговата компания WPP и бизнес училището към Университета на Пенсилвания. В рамките на проекта е извършен цялостен анализ на повече от 70 фактора за 87 държави, като е използвана информация от проучване сред повече от 17 000 души.

Категориите включват културно-историческо наследство, качество на живот с фактори като пазар на труда, ниво на доходите и образователна система, както и социална цел, като опазването на човешките права и ангажираност с климатичните цели.

Снимка: iStock by Getty Images

И така, коя държава се смята за най-добрата в света? Това е Швейцария - страната на величествените планини, шоколада и сиренето. Тя се нарежда на челно място благодарение на ниските нива на безработица, корупция и високото ниво на културно влияние (непропорционално голям брой носители на Нобелова награда са швейцарци). 

Швейцария печели титлата за шести път. Икономическата стабилност (включително избягването на сериозен ръст на инфлацията, която засегна останалата част от Европа) и високото качество на образованието са две от причините, поради които Швейцария е начело на класацията. Страната получи висока оценка и в категорията "предприемачество".

"Хората обичат страната ни, без винаги да знаят защо", казва Жак Пителуд, посланик на Швейцария в САЩ, пред U.S. News & World Report, като обяснява, че "това, което хората обичат, е нашата надеждност и предвидимост".

Интересно е, че въпреки че БВП на Швейцария възлиза на едва 808 милиарда щатски долара (капка в морето в сравнение с 2,14 трилиона долара на Канада, 25,5 трилиона долара на САЩ и други големи държави, включително Германия и Обединеното кралство), БВП на глава от населението по паритет на покупателната способност (PPP - мярка, използвана за сравняване на разходите и икономическата стойност между различни държави) е 83 598 долара, което е повече по този показател на други държави и по същество показва, че болшинството швейцарци имат достатъчно пари за харчене.

Може би не е изненадващо, че проучването показва още, че Швейцария е и сред страните, в които хората най-много биха искали да живеят, като се нарежда на трето място след Канада и Нова Зеландия.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

На второ място се нарежда Канада, която в доклада се описва като високотехнологично индустриално общество и може да се похвали с добър пазар на труда, образователна и здравна система, както и с икономическа и политическа стабилност.

На трето място е Швеция, страната, за която се твърди, че има най-щедрите хора - приблизително един процент от брутния им продукт се отделя за хуманитарна помощ. Според проучването това е и една от най-щастливите страни в света, както и една от най-благоприятните за семейството.

Снимка: iStock by Getty Images

Австралия и Съединените щати допълват челната петица, а Великобритания заема девето място. Всъщност половината от първите десет места се заемат от европейски държави - без изненада, това е доказателство, че континентът е изключително добро място за живеене.

Ето и пълния списък на десетте най-добри държави в света

Швейцария

Канада

Швеция

Австралия

САЩ

Япония

Германия

Нова Зеландия

Обединеното кралство

Нидерландия