Непалски тийнейджър постави световен рекорд, като стана най-младият алпинист, изкачил 14-те най-високи върхове на Земята, пише BBC.

18-годишният Нима Ринджи Шерпа стъпи на върха на тибетския връх Шишапангма в сряда около 06:05 ч. местно време. Така той стана последният от едва няколко души, които са изкачили всички "осемхилядници" в света - 14-те върха, които Международната федерация по алпинизъм и изкачване (UIAA) признава за над 8000 метра надморска височина.

Шерпа, който започва да изкачва високи върхове на 16-годишна възраст, успя да покори всички осемхилядници само за 740 дни. Първият му връх е Манаслу в Непал, осмият най-висок връх в света, който изкачва през септември 2022 г., малко след като завършва 10 клас.

По време на всяка експедиция, Нима Ринджи е придружаван от своя партньор Пасанг Нурбу Шерпа, член на етническата група шерпи, населяваща високопланинските райони на Непал. Нима Ринджи вече има отличия като най-млад алпинист. Той е покорил върховете G1 и G2 в Хималаите, Нанга Парбат в Кашмир и е изкачил Еверест и Лхотце в рамките на 10 часа.

От върха на Шишапангма той сподели своята мечта: да обори стереотипите за шерпите като само помагат на чуждестранните алпинисти. "Това изкачване е не само кулминацията на моето лично пътешествие, но и почит към всички шерпи, които мечтаят отвъд традиционните граници, които са ни поставени", казва Нима Ринджи.

Нима Ринджи произхожда от семейство на алпинисти рекордьори, които ръководят най-голямата компания за алпинистки експедиции в Непал, както и групата, с която той завършва изкачването на връх Шишапангма.

Неговият баща, Таши Лакпа Шерпа, с вълнение разказа за момента, когато синът му се е обадил от върха, за да сподели успеха.

Нима Ринджи счупи рекорда на своя сънародник Мингма Гябу "Давид" Шерпа, който покори всички осемхилядници на 30-годишна възраст през 2019 г. "Този рекорд ще бъде много труден за надминаване", отбелязва Ракеш Гурунг от Министерството на туризма на Непал.

Всички 14 осемхилядника се намират в Азия, в планинските вериги Хималаи и Каракорум.