Според говорител на правителството, от април семействата в столичния район на Токио, включително тези със самотни родители, ще могат да получат по 1 млн. йени (7 700 долара) на дете, ако се преместят в по-слабо населени райони в страната.

Стимулите се отнасят за деца на възраст под 18 години или нуждаещи се от грижи на възраст 18 и повече години, ако все още посещават средно училище.

Правителството не за първи път се опитва да използва финансови стимули, за да насърчи хората да напуснат столицата, но този път планът е по-щедър - три пъти по-голям от предлаганата в момента сума.

В продължение на десетилетия хората от цяла Япония мигрират към градските центрове в търсене на възможности за работа. Токио е най-населеният град в страната с приблизително 37 милиона жители.

Преди пандемията от Covid броят на хората, които се преместват в Токио, е бил по-голям от броя на тези, които напускат града, с до 80 000 души всяка година, според правителствената статистика, публикувана през 2021 г., съобщава CNN.

Но този модел на миграция, съчетан с бързото застаряване на населението на Япония, е довел до това, че в провинциалните градове живеят все по-малко хора и има милиони необитаеми жилища. Според националното преброяване през 2022 г. повече от половината общини в страната, с изключение на 23-те района на Токио, се очаква да бъдат определени като слабо населени.

Снимка: Getty Images

В същото време в големите градове пространството бързо се изчерпва, а цените скачат. Токио неизменно е един от най-скъпите градове за живеене в света, като през 2022 г. се нарежда на пето място в световен мащаб.

Свръхвъзрастна нация

Според експертите, миграцията на млади хора от селата към пренаселените градове - е ключов фактор за демографска криза в Япония. Страната отдавна се бори с ниската раждаемост.

Експертите посочват няколко фактора - високите разходи за живот, ограниченото пространство и липсата на помощ за отглеждане на деца в градовете, което означава, че все по-малко двойки решават да имат наследници. Освен това градските двойки често са далеч от семействата си, които биха могли да им окажат подкрепа.

Токио има най-нисък коефициент на раждаемост от всички 47 префектури в Япония.

Настоящите миграционни модели водят до опустели градове с малко деца. В село Нагоро в Южна Япония през 2019 г. е имало по-малко от 30 жители, като най-младият жител е бил на възраст над 50 години. Единственото училище в селото е затворено преди няколко години, след като последните му ученици са завършили. За да се справят с тези проблеми, през 2019 г. властите стартираха инициатива за привличане на хора в регионалните райони.

В рамките на този план лицата, които са живели и работили в столичния район на Токио в продължение на поне пет години, могат да получат 600 000 йени (4 500 долара), ако се преместят в селски райони. Този стимул е по-висок за двойки - 1 милион йени (7 700 долара).

Снимка: Getty Images

Миналата година правителството разреши на самотни родители или двойки с деца, да получат 300 000 йени (2 300 долара) на дете, ако се преместят. Тези, които го сторят, могат да работят в този район, да създадат свой собствен бизнес или да продължат да работят дистанционно на работните си места в Токио, уточнява говорителят на правителството.

Има някои доказателства, че програмата набира скорост, въпреки че броят на хората все още е малък. През първата година от стартирането на програмата в нея са участвали само 71 домакинства, докато през 2021 г. те са 1184.

Правителството на Япония полага и други усилия за справяне с намаляването на населението, включително въвеждане на политики през последните няколко десетилетия за подобряване на услугите за грижи за деца и подобряване на жилищните условия за семейства. Някои провинциални градове дори започнаха да плащат на двойките, които живеят там, за да имат деца.

Снимка: iStock by Getty Images