Световният сайт Лоунли Планет определи 10-те най-привлекателни града в света за посещение през 2020 г. Четири от тях – включително първият и третият в подреждането, вече са представяни в нашите пътеписи.

Но вижте цялата ранглиста.

Първи в нея се подрежда Залцбург. Градът на Моцарт и великите шоколадови кръгли бонбони с марципанова – бадемова паста отвътре, е едно от местата, където сме се разхождали. През 2020 г. обаче това си заслужава да се повтори заради 100-годишнината на местния фестивал на класическата музика, който е с планетарна слава. Покрай юбилея цялата година ще бъде низ от концерти – от матинета до нощни, на открито и закрито, навсякъде из красивите къщи и градини на прекрасния алпийски град. До който, само напомняме, е и един от най-големите аутлет центрове в цяла Европа. Дотам се лети с едночасовите 5 преки полета на ден от София плюс прекачване на още един – даже и по-кратък. С кола са по-малко от 12 часа.

Второто място е за американската столица Вашингтон в разгара на президентската кампания и изборите идния ноември с планирани уникални изложби и много спектакли през 2020 г.

Третата позиция е за Кайро. Египетската столица, където вече сме били в нейния велик музей, най-накрая ще открие новия си и наричан Гранд. Писали сме за експозицията, която трябва да събере на едно място фантастичните древни богатства на африканската държава на два часа с директен полет от София.

Новата европейска столица на културата Галуей в Ирландия заема четвъртата позиция.

На пето място е Бон, който вече сме представяли, но ще му посветим специален опус тези дни.

Шести е Ла Пас в размирна Боливия – едно странно предложение предвид обстановката в страната. Градът печели признанието заради новите си лифтове, по които той е номер 1 в света – общо са 11 въжените линии над него.

Кочи в Индия е друг сюрприз в класацията.

Осми е претендиращият за най-зелен град в света Ванкувър, Канада, който се хвали със 102 000 дървета, посадени за 10 г., докато в София за 2 г. в Суходол вече имаме 85 000.

Дубай, където сме се отбивали неведнъж, е едва девети с очакваното там глобално Експо с участието на 190 страни, незнайно дали сред тях и България, която изпусна последните издания на световните изложения. Лоунли планет забравя предстоящото през 2020 г. откриване там на новата най-висока сграда в света и новия най-голям мол на планетата.

Десети и последен в ранглистата е американският Денвър.