Община Царево смята да превърне нестинарството в своя запазена марка, предаде БГНЕС.
Още преди две години общината патентова марката ”нестинарство” и вече всеки, който иска да използва нестинарския обичай - община, физическо или юридическо лице, трябва предварително да плати авторските права върху марката.
През септември тази година ЮНЕСКО включи нестинарството в представителния списък на организацията с нематериалното културно наследство на човечеството. Решението беше обявено на 30 септември по време на 4-та редовна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство в Абу Даби, ОАЕ.
Целта на обявяването на нестинарството за културно наследство е тази хилядолетна традиция да бъде максимално съхранена и предадена на следващите поколения. Със специален проект ”Нестинарството - послания от миналото” в Абу Даби бе представена древната българска ритуална практика на изпълнение на обреден танц върху жарава в деня на Св. Св. Константин и Елена, запазена до наши дни в царевското село Българи в региона на Странджа планина.
В селото вече действа и Информационен център на нестинарството като идеята на общината е центърът да прерасне в Музей на нестинарството, в който да бъдат показани и уникални предмети, свързани с играта в огъня. Всяка година в село Българи за ритуала се събират над 5-6 хиляди души. Танците върху жарава предизвикват небивал интерес сред чужденците, а според признанията на много от тях това е най-голямата атракция, предлагана по родните курорти.