Албания преживява забележителен ръст в туризма, тъй като страната става все по-популярна туристическа дестинация, съобщи специално за БТА агенция АТА.

Данните от обектите за туристическо настаняване, включително хотели, обекти за краткосрочно отдаване под наем, къмпинги и палаткови лагери, публикувани днес от Националния статистически институт (INSTAT), показват 32 процента увеличение на броя на посетителите през август 2024 г. на годишна база.

Последните данни на INSTAT от туристическите обекти за настаняване показват, че броят на местните туристи е нараснал с 1,2 процента, докато броят на чуждестранните посетители е скочил с 50,6 процента през август.

По данни на INSTAT броят на нощувките е нараснал с 11,3 процента в сравнение със същия период на 2023 г., като броят на нощувките на местни туристи се е увеличил с 0,2 на сто, а броят на нощувките на чуждестранни посетители се е покачил с 16,9 процента на годишна база.

Данните показват, че броят на нощувките на чуждестранните посетители, които са били настанени в южния регион, се е увеличил с 38,2 процента, докато този показател в крайбрежните райони е нараснал със 75,6 процента в сравнение със същия период на 2023 г.

Броят на нощувките на чуждестранни туристи, настанени в "хотели и подобни места за настаняване", се е увеличил с 92,7 процента.