Франция обяви, че забранява пушенето на плажовете като част от по-широка кампания за отказване на цигарите, пише Euronews.

В страната вече има 7200 зони без тютюн, определени от местните съвети. Те включват горските площи в Южна Франция, които са изложени на висок риск от горски пожари. Властите все още не са оповестили подробности за това как ще се прилага забраната и какви глоби ще се налагат на нарушителите. Но категорично следва примера на други държави, които налагат тежки забрани и глоби.

Мексико напълно забрани пушенето на цигари на всички обществени места, включително в хотелите и на плажовете.

Преди това забраната за пушене важеше само за обществения транспорт, баровете, работните места и ресторантите. От 15 януари правителството разшири обхвата на законодателството, така че да обхване всички открити и закрити обществени места като хотели, курорти, плажове, паркове и места, където могат да се събират деца.

Единственото законно място за пушене на тютюн в Мексико е в частни домове или на частни открити пространства.

Сега в страната действа един от най-строгите закони срещу тютюнопушенето в света. Според Ройтерс туристите, които пушат, могат да бъдат глобени с между 50 и 300 долара (46 и 277 евро) ако запалят цигара на публично място. Тези, които откажат да съдействат на забраната, могат да бъдат осъдени на до 36 часа затвор. Регламентите за електронните цигари и вейп устройствата също са затегнати. Те не могат да се внасят, продават или използват на обществени места в Мексико.

Мексико не е единствената страна със строги закони в опит да се справи с тютюнопушенето. Ирландия, Гърция, Унгария и Малта вече са въвели подобни ограничения.

Миналата година Коста Рика също забрани пушенето на всички обществени места, включително барове, ресторанти и автобусни спирки. Правилото е, че ако излагате непознат човек на пасивно пушене, не можете да пушите там.

Но дори и пушенето на обществени места да е законно, в много страни има някои специфични зони, където може да бъдете глобени за това, че сте запалили цигара.

В някои градове като Барселона пушенето на плажовете е забранено, за да се предотврати изхвърлянето на угарки от цигари. Повече от 100 от 3514-те плажа в страната въведоха забраната на 1 юли миналата година, включително Коста дел Сол и Балеарските острови.

Популярният френски ски курорт Les Gets също забрани тютюнопушенето в цялата си обществена зона, за да предотврати замърсяването на околната среда с угарки от цигари.

В кои държави има строги закони за електронните цигари?

За всички, които си мислят, че могат да заобиколят ограниченията, като избягват цигарите, някои дестинации са въвели строги правила за електронните цигари.

Използването на такива устройства на обществени места е незаконно в Колумбия и Иран. В Турция е незаконно да се купуват електронни цигари. Притежаването на електронна цигара в Сингапур може да ви коства  глоба от 2000 долара (1395 евро).

В Австралия се изисква да имате рецепта, за да притежавате електронни цигари, които съдържат никотин - ако бъдете хванати, ви грози огромна глоба. Някои щати дори дават присъди затвор за внос на електронна течност с никотин в нея.

Някои държави са забранили изцяло електронните цигари и изпарителите, включително Аржентина, Бразилия и Непал. В Катар пушенето на електронни цигари е забранено от 2014 г. и нарушаването на закона може да ви донесе глоба до 2467 евро или три месеца затвор.

Туристите, които използват електронни цигари в Тайланд, могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор или да платят глоба от 30 000 бата (836 евро).